Η κατάσχεση των εμπορευμάτων είναι ο μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου, υπογραμμίζει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Λέτρου, με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ, Νίκο Παναγιωτόπουλο για τον έλεγχο του παραεμπορίου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, με την ερώτηση του, επικαλέστηκε δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγή Καρέλλα, σύμφωνα με τις οποίες "το παραεμπόριο έχει πάψει πλέον να είναι μια οικονομική δραστηριότητα περιθωριακού χαρακτήρα. Έχει αναδειχθεί σε μια οικονομική βιομηχανία που κάτω από τη σκέπη της έχουν συγκεντρωθεί και αξιοποιούνται το οργανωμένο έγκλημα με τις διάφορες εκδοχές του".
Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε και τις εκκλήσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορμπίδη και τις προειδοποιήσεις ότι "οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τον αθέμιτο ανταγωνισμό του παραεμπορίου", ενώ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας έχει ζητήσει τη λήψη μέτρων, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει, επίσης, επισημάνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα το 2009 δέσμευσε 21.990.722 τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, αριθμός που την τοποθετεί στην κορυφή του αντίστοιχου πίνακα στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.
Προς απάντηση της ερώτησης διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με το οποίο, ενώ έχουν γίνει έλεγχοι σε παραγωγούς και επαγγελματίες λαϊκών αγορών και σε παραγωγούς που ασκούν το υπαίθριο εμπόριο στην Αργολίδα, δεν είναι δυνατόν να βεβαιωθούν σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα, επειδή αυτοί που ασκούν το παραεμπόριο είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί και στερούνται ΑΦΜ και άλλων νομιμοποιητικών εγγράφων.
"Μόνος τρόπος για την πάταξη του παραεμπορίου είναι η κατάσχεση των εμπορευμάτων τους, ωστόσο δεν έχουν συγκροτηθεί στους Δήμους οι Επιτροπές Εκτίμησης Αξίας Κατασχεμένων, με εξαίρεση την Επιτροπή του Δήμου Ναυπλίου η οποία έχει συγκροτηθεί με απόφαση Δημάρχου", αναφέρει για το Νομό Αργολίδος η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αλλά και η διευθύντρια Ανάπτυξης του Νομού Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Παρασκευή Σταυροπούλου, με έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει ότι "δεν έχουν δεσμευτεί προϊόντα παράνομων πωλητών διότι οι δήμοι του Νομού Κορινθίας, δεν έχουν συστήσει τις επιτροπές εκτίμησης των δεσμευμένων προϊόντων, σύμφωνα με το Νόμο".
Στοιχεία για τους ελέγχους στην Αργολίδα, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία την τριετία 2008-2010 διαβίβασε στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με έγγραφο του, με το οποίο ενημερώνει ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες καθώς και από τα Αστυνομικά Τμήματα του Νομού, τόσο στους χώρους λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών όσο και στους χώρους άσκησης υπαίθριου εμπορίου (δρόμοι-πλατείες-εθνικές οδοί) προς εξακρίβωση της τήρησης της ισχύουσας νομοθεσίας και επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενημερώνει, επίσης, ότι κατά τους ελέγχους του 2010 "δεν πραγματοποιήθηκε δέσμευση προϊόντων".
Στην ερώτηση του βουλευτή είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ενημέρωνε ότι το διάστημα Νοεμβρίου 2010-Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός κατασχέσεων και καταμετρήθηκαν 967.106 τεμάχια απομιμητικά και παραποιημένα προϊόντα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει επίσης ενημερώσει ότι με τους ελέγχους εντοπίστηκε αποθήκη 3.000 τ.μ. με κινέζικα απομιμητικά προϊόντα, "η οποία είναι και η μεγαλύτερη αποθήκη που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη και ήδη έχουν οδηγηθεί στην καταστροφή 101 τόνοι προϊόντων".
Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξάλλου ενημερώσει τη Βουλή ότι εντοπίστηκε και παράνομο εργαστήριο απομιμητικών λευκών ειδών, το οποίο εφοδίαζε εμπορικά καταστήματα της Αθήνας.