Σε… βαθιά νερά μπαίνει έπειτα από τη μετάβασή του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαράσσοντας στρατηγική με την οποία και εγκαινιάζει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με απώτατο ορίζοντα το φθινόπωρο του 2019.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στα ύψη και η σύγκρουση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οξύνεται ολοένα και περισσότερο σε καθημερινή βάση. Τα πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης εστιάζουν στις παροχές που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και βέβαια στα περί εφαρμογής ή μη της περικοπή στις συντάξεις. Μια καλή εικόνα για το τελευταίο θα προκύψει και από τον έλεγχο που θα ξεκινήσουν οι δανειστές.
Στο κυβερνητικό επιτελείο, προετοιμάζονται σε οργανωτικό επίπεδο για την αυριανή άφιξη των επικεφαλής των θεσμών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλιστα συγκάλεσε χθες αργά το απόγευμα «κλειστή» σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και κορυφαίων υπουργών. Βούλησή τους να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε να επιτευχθεί ο επικοινωνιακός στόχος να σταλεί το μήνυμα ότι οι συναντήσεις στο Χίλτον είναι παρελθόν (να σημειωθεί ότι όταν ανέλαβαν την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015 ένας από τους πρώτους -επικοινωνιακούς επίσης- στόχους ήταν να καταργήσουν τις επισκέψεις των Θεσμών στα υπουργεία και να επιβάλουν οι συναντήσεις να γίνονται σε... ουδέτερο έδαφος, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η πρακτική των επισκέψεων των τεχνοκρατών στα υπουργεία ήταν εξευτελιστική).
Δύο «αγκάθια» απασχολούν το Μαξίμου
Πέρα από όλα αυτά, αυτό που απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου είναι αφενός η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις και δεύτερον πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα χειριστεί τις… αναταράξεις με τον Πάνο Καμμένο, δεδομένης της διαφωνίας του κυβερνητικού εταίρου στη χρήση του όρου Μακεδονία.
Τσίπρας-Καμμένος τα είπαν κατ’ ιδίαν στη Θεσσαλονίκη
Κατά πληροφορίες του iefimerida Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν τετ α τετ στη Θεσσαλονίκη. Και μπορεί στο επίκεντρο να βρέθηκαν οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους ένστολους, ωστόσο ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στη γείτονα, ενώ τον Ιανουάριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει προς κύρωση τη συμφωνία στη Βουλή. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με τη στάση Καμμένου, ο οποίος εξακολουθεί σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να θυμίζει την πάγια διαφωνία του δείχνοντας σε εκλογές ή και δημοψήφισμα (πράγμα που απέρριψε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός).