Αποκαλούνται και μαντού και είναι μικρά χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση από βοδινό ή αρνί.
Θεωρούνται πιάτο για ξεχωριστές περιστάσεις. Φτιάχνονται σε διάφορα μεγέθη –όσο πιο μικρά, τόσο πιο εύκολο να μαγειρευτούν.
Για 6 άτομα:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 250 γρ. βούτυρο
- 2 λίτρα ζωμός μοσχαριού (ή νερό) για το βράσιμο των ζυμαρικών
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)
- αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 250 ml πρόβειο γιαούρτι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ χτυπήστε το γιαούρτι με το σκόρδο.
- Για να φτιάξετε τη ζύμη, σε άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι με 1 κ.γ. αλάτι. Κάντε μια γουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε τα 2 χτυπημένα αυγά. Σταδιακά προσθέστε λίγο-λίγο νερό (όχι πάνω από 120 ml) και ζυμώστε, μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα.
- Κάντε τη ζύμη μπάλα, σκεπάστε τη με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30’.
- Για να φτιάξετε τη γέμιση, ανακατέψτε καλά σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώστε.
- Με μια μηχανή ζυμαρικών (ή με τον κόπανο), φτιάξτε πολύ λεπτές λωρίδες ζύμης. Κόψτε σε κύβους 1 x 2,5 εκ.
- Τοποθετήστε λίγη γέμιση, περίπου στο μέγεθος φουντουκιού, στο κέντρο κάθε τετραγώνου. Μαλακώστε τις άκρες του τετραγώνου με λίγο νερό με τα δάχτυλά σας και διπλώστε τις απέναντι άκρες, αγκαλιάζοντας τη γέμιση στο κέντρο, ώστε να δημιουργήσετε μικρά σακουλάκια που στέκονται όρθια.
- Σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο λιώστε το μισό βούτυρο και σοτάρετε τα μαντί μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βράστε τον ζωμό. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε τα ζυμαρικά και βράστε τα για 15’, ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις τα στραγγίσετε, κάψτε τα με το υπόλοιπο μισό βούτυρο που θα έχετε εντωμεταξύ ζεστάνει σε κατσαρολάκι.
- Σερβίρετε τα μαντί με το γιαούρτι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε τα μαντί σε βουτυρωμένο πυρέξ, να τα περιχύσετε με το λιωμένο βούτυρο και να τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στη συνέχεια τα περιχύνετε με τον ζωμό, τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και κατεβάζετε τη φωτιά στους 150°C. Μαγειρεύετε τα μαντί, προσθέτοντας κι άλλο ζωμό αν είναι απαραίτητο, μέχρι να γίνουν μαλακά.
Από το βιβλίο Greece: The Cookbook, εκδ. Phaidon.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο