Μιντιακά ψέματα που άφησαν ιστορία - iefimerida.gr

Μιντιακά ψέματα που άφησαν ιστορία

είδηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει μια μέρα του χρόνου, κατά την οποία οι πιο απίθανες ειδήσεις κάνουν την εμφάνισή τους στα μίντια και όλα μπορούν να συμβούν. Αυτή δεν είναι άλλη από την Πρωταπριλιά, τη μέρα που με την άδεια του κοινού – και της ηθικής – τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται για το πιο ευφάνταστο ψέμα.

H ιστοσελίδα του CBS, με αφορμή την Πρωταπριλιά, συγκέντρωσε μερικά από τα πιο τρανταχτά ψέματα που έχουν ειπωθεί από τα μίντια διεθνώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

1. Η συγκομιδή των μακαρονιών
Την 1η Απριλίου του 1957, η κατά τα άλλα σοβαρή και έγκυρη εκπομπή του BBC «Panorama», παρουσίασε ένα εκτενές ρεπορτάζ, το οποίο έδειχνε Ελβετούς αγρότες να μαζεύουν από τα δέντρα μακαρόνια.

2. Οι ιπτάμενοι πιγκουίνοι
Τα ντοκιμαντέρ του BBC έχουν φανατικό κοινό σε όλον τον κόσμο, καθώς παρουσιάζουν απίθανες και σπάνιες εικόνες της φύσης από τις 4 γωνιές του πλανήτη. Το 2008 το δίκτυο έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη: Μια αποικία πιγκουίνων στην Ανταρκτική που μπορούσαν να πετάξουν σε μεγάλες αποστάσεις, φτάνοντας μέχρι τα τροπικά δάση. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν τίποτα άλλο από μια πρωταπριλιάτικη φάρσα.

3. Η μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί τηλεπαθητικά
Την Πρωταπριλιά του 2000 η Google ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να λανσάρει μια μηχανή αναζήτησης, η οποία θα διαβάζει το μυαλό του χρήστη, χωρίς αυτός να χρειάζεται να πληκτρολογήσει τίποτα, όταν ψάχνει κάτι στο Ίντερνετ. Ο ενθουσιασμός από τους χρήστες του Ίντερνετ ήταν πολύ μεγάλος, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο.

4. Μετατροπή της ασπρόμαυρης TV σε έγχρωμη με ένα...καλσόν
Το 1962, τηλεοπτικό δίκτυο της Σουηδίας, φιλοξένησε σε εκπομπή του έναν ειδικό, ο οποίος έλυσε το πρόβλημα όσων ήθελαν να μεταβούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη τηλεόραση. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να «ντύσουν» την οθόνη τους με ένα νάιλον καλσόν, για το οποίο έδωσε και επιστημονική εξήγηση, λέγοντας ότι οι πρισματικές ιδιότητες ενός νάιλον πλέγματος διαθλούν τα κύματα του φωτός με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην χάνεται το χρώμα.

5. Οι Κινέζοι με PhD έχουν δικαίωμα να κάνουν πάνω από ένα παιδί
Πολλοί Κινέζοι είδαν τις ελπίδες τους για απόκτηση πολλών παιδιών να αναπτερώνονται, όταν το 1993, η εφημερίδα China Daily είχε εκτενές ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο όσοι ήταν κάτοχοι PhD εξαιρούνταν από την αυστηρή νομοθεσία του ενός και μόνο παιδιού για κάθε οικογένεια. Το πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν τόσο πετυχημένο, ώστε πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία πήραν την είδηση για αληθινή και την αναπαρήγαγαν.

6. Ο Λένιν πάει EuroDisney
Το 1995, η εφημερίδα Irish Times φιλοξένησε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Walt Disney Corporation ήρθε σε συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφερθεί στη EuroDisney η σορός του Βλάντιμιρ Λένιν και να τοποθετηθεί στην είσοδο του θεματικού πάρκου.

7. Ο Νικολά Σαρκοζί θα γίνει ψηλότερος
Το 2008 η βρετανική εφημερίδα Sun δημοσίευσε ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ετοιμάζεται να κάνει μια πρωτοποριακή επέμβαση, ώστε να γίνει κατά 3 εκατοστά ψηλότερος από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ