Τα αποτελέσματα μιας άγνωστης μέχρι σήμερα μετάλλαξης απαθανάτισε στους πίνακες της διάσημης σειράς με τα Ηλιοτρόπια, ο διάσημος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, όπως αποκαλύπτει νέα γενετική ανάλυση.
Τα λουλούδια στους συγκεκριμένους πίνακες, παρότι ονομάζονται Ηλιοτρόπια, δεν έχουν τον κεντρικό σκούρο δίσκο όπου βρίσκονται οι ηλιόσποροι, ενώ τα πέταλα στην περιφέρεια του άνθους είναι διπλάσια σε αριθμό σε σχέση με το κανονικό, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως «καλλιτεχνική αδεία».
Ωστόσο, γενετιστές φυτών από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπουρκ οι οποίοι παραξενεύτηκαν με τα περίεργα λουλούδια στους πίνακες του Βαν Γκογκ, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις μορφολογικές τους ιδιαιτερότητες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μετάλλαξη.
Όπως αναφέρουν, αφού διασταύρωσαν ποικιλίες ηλιοτρόπιου με άνθη διαφορετικών σχημάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο άνθος, αλλά για μια μεγάλη ταξιανθία μικρότερων ανθών που ονομάζονται ανθύλλια. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα πολλαπλά «πέταλα» στα ηλιοτρόπια του πίνακα οφείλονται σε μεταλλάξεις ενός γονιδίου που επηρεάζει τη μορφολογία του άνθους.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το συγκεκριμένο είδος ηλιοτροπίων έχει εξαφανιστεί σήμερα, λόγω της φυσικής επιλογής, καθώς τα μεταλλαγμένα ανθύλλια είναι στείρα και προφανώς θα δυσχέραιναν την αναπαραγωγή των ηλιοτρόπιων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos Genetics.