Γενναίες αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και άμεσες ενέργειες για την υλοποίησή τους ζήτησε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), επιχειρηματίας Γιάννης Μασούτης.
Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε ότι «ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικός και η ανάγκη για την επίτευξή του είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μασούτης, συνέδεσε την ανάπτυξη με τις επενδύσεις, τονίζοντας ότι μια χώρα δεν γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές με μειώσεις μισθών, αλλά με μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, μείωση της γραφειοκρατίας και πάταξη της διαφθοράς, με ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο, ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις και την έκδοση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, καταβολή των επιστροφών που οφείλονται στον ιδιωτικό τομέα και αποκατάσταση της ρευστότητας και βεβαίως άρση των capital controls.
"Η δε αποκατάσταση της ρευστότητας", πρόσθεσε, "προϋποθέτει να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών και βεβαίως άρση των capital controls".
Eιδικότερα για τη Θεσσαλονίκης, που έμεινε πολλά χρόνια πίσω και τρόπο τινά ξεχασμένη από την Πολιτεία, η ανάπτυξη, εκτίμησε ο κ. Μασούτης, θα τροφοδοτηθεί από τις εξελίξεις σε ΟΛΘ, αεροδρόμιο και την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ χαρακτήρισε ώς σημαντικό το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών που περιλαμβάνουν τον όρο "Μακεδονία" και παράγωγά του, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Το ΕΒΕΘ από την πρώτη στιγμή προέτρεψε τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί στις σχετικές κατοχυρώσεις να το πράξουν άμεσα και για το λόγο αυτό βρίσκεται δίπλα τους και τις στηρίζει με κάθε τρόπο. Εδώ, όμως, θα ήθελα και τη δική σας παρέμβαση για τη σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα βγει η Ελλάδα κερδισμένη» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε ότι ελπίζει πως κατά την ομιλία του, σε λίγο, στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός δεν θα ενδώσει στην παροχολογία και ότι αντίθετα θα ανακοινώσει δράσεις, βήματα έστω αργά αλλά σταθερά, που θα σηματοδοτούν την είσοδο σε μία νέα εποχή, έναν νέο οικονομικό κύκλο στον οποίο θα προχωρήσουμε με τον απαραίτητο βαθμό συναίνεσης και συνεργασίας.