Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας στη ΔΕΘ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας. Αποτελούν δείγματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας», τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε το βράδυ της Παρασκευής το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η παρουσία τους εδώ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους στο οικονομικό μέλλον της Ελλάδας και την επιθυμία μας να είμαστε μέρος του», συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτές οι εταιρείες συμβάλλουν στο μέλλον της Ελλάδας και επιθυμούν να τη βοηθήσουν να πετύχει τους οικονομικούς της στόχους.
«Το διμερές εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια και συνεχώς αυξάνεται δυναμικά. Η Ελλάδα αποτελεί τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο προορισμό FDI (σ.σ. Άμεσων Ξένων Επενδύσεων) στις Ηνωμένες ΗΠΑ», ανέφερε ακόμη.
Εξέφρασε εξάλλου τη βεβαιότητα ότι «μέσω της συνεργασίας και εκμεταλλευόμενοι τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προωθήσουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις δύο χώρες μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η ΔΕΘ θα δημιουργήσει νέα υψηλά επίπεδα εμπορίου και επενδύσεων που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες, ενώ ευχαρίστησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για όλα όσα κάνει ώστε να προωθήσει τη συνεργασία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων ευκαιριών και στις δύο χώρες.
Παππάς: Ισχυρότερη από ποτέ η σχέση των δύο χωρών
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι σήμερα η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρότερη παρά ποτέ.
«Ελπίζουμε να δούμε σύντομα σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας. Επενδύσεις που με τη σειρά τους θα "επενδύουν" στην ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση και συνεργασία», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Αφού επισήμανε ότι η φετινή ΔΕΘ «ικανοποιεί και τα πλέον αυστηρά κριτήρια που μας έθεσαν ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, αυτά της εξωστρέφειας, της διεθνοποίησης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωσε: «Η ΔΕΘ φιλοδοξούσε πάντα να είναι μια ανοιχτή πύλη οικονομικής, εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας της ευρύτερης περιοχής μας, της περιοχής των Βαλκανίων. Και εκτιμώ ότι φέτος αυτός ο στόχος επετεύχθη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο κ. Παππάς υπογράμμισε επίσης το «ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό momentum της βαλκανικής συνεργασίας», επισημαίνοντας πως «η λειτουργική συνύπαρξη, η συνανάπτυξη, η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία είναι οι πυλώνες για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου δικτύων, υποδομών και ενέργειας της παγκόσμιας οικονομίας, που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Ο υπουργός ευχαρίστησε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο «για τις εργώδεις προσπάθειες του», τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ «για την ουσιαστική συνδρομή του και για το ότι στάθηκε και στέκεται αμέριστος συμπαραστάτης», αλλά και τους Γουίλμπουρ Ρος και Τζόναθαν Κόεν για τη συνεργασία στη διοργάνωση ενός road trip στις ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, «εντυπωσιακού και πολύ αποτελεσματικού», όπως τόνισε.