Μίχαλος από Θεσσαλονίκη: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας - iefimerida.gr

Μίχαλος από Θεσσαλονίκη: Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος /Φωτογραφία intime news
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Mιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι τα επιμελητήρια, μέσω των προτάσεων που κατέθεσαν προς την πολιτική ηγεσία, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, με πρώτη μεταρρύθμιση τη φορολογική. "Παρά τις αλλεπάλληλες αλλαγές του φορολογικού συστήματος, τα ζητήματα της υπερφορολόγησης και της δυσανάλογης κατανομής του φορολογικού βάρους παραμένουν μείζονα και άμεσα συνδεόμενα με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής", είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι από τα επιμελητήρια προτείνεται επίσης η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης ("flat tax rate"), της τάξης του 20%-25%, που - όπως υπογράμμισε - θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ανεξάρτητα από την πηγή τους. "Η πρόταση απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και αποτελεί έναν δικαιότερο τρόπο φορολόγησης", τόνισε και ορισμένες από τις προτάσεις που ανέφερε είναι: ο φόρος να επιβάλλεται επί των πραγματικών εισοδημάτων και για την εξεύρεση των πραγματικών εισοδημάτων πρέπει να είναι επιτρεπτή η αφαίρεση των σημαντικότερων δαπανών των φυσικών προσώπων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, από τη μείωση του φόρου μερισμάτων, εκτίμησε, ότι το αναπτυξιακό όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος που προέκυψε από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων από 10% σε 15%.

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η καθιέρωση καθεστώτος φορολογικής κατοικίας "non-dom" που θα μπορούσε να συμβάλει και στην αναστροφή του φαινομένου brain drain, η μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων, από 29% σε 20%, και η περαιτέρω σταδιακή μείωσή του έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, η αναγνώριση ζημίας που προκύπτει από "κούρεμα" απαιτήσεων, λέγοντας ότι "στην Ελλάδα της κρίσης είναι άδικο να φορολογούνται επιχειρήσεις για εισοδήματα τα οποία ουδέποτε αποκτήθηκαν" και η μείωση του υπάρχοντος κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. (24%) σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.

Επίσης, χαρακτηρίζεται επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της άμεσης απόδοσης του Φ.Π.Α. στο Δημόσιο κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής απευθείας από τον τελικό καταναλωτή, καθώς και η ύπαρξη κινήτρων για τη διάσωση επιχειρήσεων και δημιουργία μεγαλύτερων οικονομικών μονάδων.

"Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής" σημείωσε ο κ. Μίχαλος, και πρόσθεσε ότι σήμερα, που το ΕΣΠΑ 2014-2020, είναι σε πλήρη εξέλιξη, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για το επιχειρείν, η ΚΕΕΕ βρίσκεται στη ευχάριστη θέση να ενημερώσει πως έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση μιας σειράς έργων, τα οποία αφορούν σε θέματα κατάρτισης και πιστοποίησης του προσωπικού των επιχειρήσεων σε σύγχρονες ειδικότητες, αντιμετώπισης της ανεργίας, περαιτέρω θεσμικού εκσυγχρονισμού του πλαισίου για το επιχειρείν, ανάπτυξης και ενίσχυσης του θεσμού της Μαθητείας, κ.α.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) έχει αναλάβει ως τελικός δικαιούχος την υλοποίηση έργων, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση λειτουργιών της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων της χώρας την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων 15.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, την αναβάθμιση και διεύρυνση του θεσμού της μαθητείας, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση 1.270 ανέργων και το έργο e-ΓΕΜΗ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ