«Μπαρούτι» μυρίζει σήμερα στις προβλήτες 2 και 3 του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά (που διαχειρίζεται η Cosco), καθώς λίγες δεκάδες εργαζομένων, με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ, επιμένουν να πραγματοποιήσουν απεργία τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο των 1.700 και πλέον εργαζομένων είναι απέναντί τους.
Ήδη το Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου είχε προσφύγει η DPort Services, έκρινε παράνομη την απεργία, αλλά το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (το οποίο και ελέγχεται από το ΚΚΕ) προκήρυξε δική του απεργία.
Είναι ενδεικτικό ότι η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας και η αντίθετη άποψη της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων οδήγησε φέτος το καλοκαίρι στην ίδρυση νέου συνδικάτου εργαζομένων, το οποίο προς το παρόν αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητο από κομματικούς μηχανισμούς και ήδη μετέχουν σε αυτό σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ.
Διότι το πρόβλημα δεν είναι η απεργία ενός μειοψηφούντος σωματείου, αλλά η παρεμπόδιση της πρόσβασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην εργασία τους.
Ήδη άλλωστε από τις πρώτες πρωινές ώρες στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν καταφθάσει στο λιμάνι φορώντας ομοιόμορφες στολές και στην ουσία ελέγχουν την είσοδο του λιμανιού με το λιμενικό να περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και τους εργαζόμενους που έχουν προσέλθει προκειμένου να πιάσουν δουλειά, να βρίσκονται διασκορπισμένοι στις γύρω καφετέριες.
Το σωματείο εργαζομένων στους προβλήτες 2 & 3 του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά που είχε δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ, έχει προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κατά τις οποίες εμποδίζει την πρόσβαση στο λιμάνι ακόμη και μη σχετικών με την επιχείρηση εργαζομένων, όπως π.χ. τελωνειακοί ή οδηγοί οχημάτων Δημόσιας Χρήσης.
Μάλιστα, οι συνδικαλιστές του σωματείου αρνούνται να δεχθούν την ύπαρξη άλλου πιο αντιπροσωπευτικού σωματείου, το οποίο σύμφωνα με τον νόμο έχει και το δικαίωμα να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση και συμπεριφέρονται απαξιωτικά καθυβρίζοντας τους συνδικαλιστές του συνδικάτου με τον όρο “τσιράκια της εργοδοσίας” αγνοώντας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν επιλέξει να εγγραφούν στο νέο συνδικάτο κατά υπέρ-πολλαπλάσιο αριθμό από ότι στο υπάρχον -κομματικό- σωματείο.
Ανάμεσα στα βασικά τους αιτήματα είναι: οι αυξήσεις μισθών (την ώρα που ο Ανδρέας Νεφελούδης ανέφερε πρόσφατα ότι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα) και η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που όμως δεν μπορεί να διαπραγματευτεί η εταιρεία, καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.
Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν ξεκινήσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με το νεοσύστατο Συνδικάτο που αριθμεί πολλαπλάσια μέλη και φυσικά αναγνωρίζεται από σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων. Ενδεχομένως δε, αυτός να είναι ο λόγος που το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ προχωρά άνευ λόγου σε απεργία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Στο πλαίσιο αυτό, πηγές από την εταιρεία σημειώνουν πως όντως είναι άνευ λόγου η συγκεκριμένη απεργία και μάλιστα με αίτημα την αύξηση μισθών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία (δείτε επισυναπτόμενο πίνακα), οι μισθοί των εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων είναι μακράν πέραν των προβλεπόμενων από το νόμο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα νόμιμα κατώτατα όρια αμοιβών.
Συγκρίνοντας τους μισθούς είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μέσος μικτός μισθός στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ για φυσική παρουσία 16 ημερών στην εργασία είναι σε πολλές ειδικότητες τουλάχιστον διπλάσιος από το μισθό πλήρους απασχόλησης 22 ημερών σύμφωνα με το νόμιμο κατώτατο μισθό.Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου ανέρχεται στα 1.650 ευρώ.
Ο μέσος μηνιαίος μισθός των εργαζόμενων που εργάζονται με συμβάσεις εκ περιτροπής αορίστου χρόνου 16 ημερομισθίων ξεπερνά τα 1.100 ευρώ. Το χαμηλότερο ημερομίσθιο 8ωρης απασχόλησης εργαζόμενου που απασχολείται στο λιμάνι είναι 70% υψηλότερο από το ημερομίσθιο που ορίζει ο νόμος.