Κριμαία: Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας βιομηχανικής ρύπανσης - iefimerida.gr

Κριμαία: Χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας βιομηχανικής ρύπανσης

Κριμαία/Φωτογραφία AP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και τέσσερις νοσηλεύθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας έπειτα από βιομηχανική ρύπανση που αποσιωπήθηκε επί ημέρες από τις αρχές της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Συνολικά 3.986 άνθρωποι που ζουν στην πόλη Αρμιάνσκ, στο βόρειο άκρο της Κριμαίας, εστάλησαν χθες Τετάρτη και προχθές Τρίτη σε κέντρα περίθαλψης, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Παιδείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Βαλεντίν Σαβτσένκο δήλωσε χθες Τετάρτη στην τηλεόραση πως τέσσερα πρόσωπα νοσηλεύονται και 54 περιθάλπονται κατ' οίκον, χωρίς να κάνει γνωστό για ποιο λόγο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής για να μπει τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «μια οικολογική καταστροφή», εξηγώντας ότι η ρύπανση οφείλεται «στο γεγονός ότι η στρατιωτική εκπαίδευση των Ρώσων έχει οδηγήσει στην καταστροφή μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, απόρριψη στην ατμόσφαιρα ύποπτων ρύπων προερχόμενων από το χημικό εργοστάσιο «Krimski Titan» του Αρμιάνσκ πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου.

Την επομένη, μηνύματα που ανέφεραν αφύσικες κρίσεις βήχα και ερεθισμό των ματιών άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε φωτογραφίες εικονίζονταν οχήματα και σωληνώσεις καλυμμένα από ένα ελαιώδες υγρό.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά μηνύματα, οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για εκκένωση των κατοίκων παρά την Τρίτη, έπειτα από μια συγκέντρωση περίπου 300 ανθρώπων μπροστά από το δημαρχείο του Αρμιάνσκ.

Το εργοστάσιο «Krimski Titan» ιδρύθηκε το 1971 και παράγει κυρίως διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία.

Ιδιοκτησία τη δεκαετία του 2000 του ουκρανού ολιγάρχη Ντμίτρο Φίρτας, μεταβιβάσθηκε σ' έναν ρωσικό όμιλο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Οι δραστηριότητες του εργοστασίου, που απασχολεί σχεδόν 5.000 εργαζομένους, ανεστάλησαν για δύο εβδομάδες.

Το τοπικό παράρτημα της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής άρχισε έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί απόρριψης επικίνδυνων ουσιών.

Στη Συμφερούπολη, την κύρια πόλη της Κριμαίας, η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor έστειλε σε μερικούς κατοίκους SMS στα οποία τους συνιστά, σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτες οσμές στην ατμόσφαιρα, «να καλύψουν τη μύτη και το στόμα με έναν υγρό επίδεσμο».

Στα μηνύματα αυτά απευθύνονται επίσης προειδοποιήσεις για όξινες βροχές.

Το εργοστάσιο «Krimski Titan» χρησιμοποιεί μια τεχνητή λίμνη για να διαλύει θειικό οξύ. Όμως αφότου το Κίεβο έκλεισε το κανάλι που υδροδοτεί την Κριμαία, η στάθμη της λιμνης έχει πέσει, εκθέτοντας περισσότερο τη ζώνη στις χημικές ουσίες που απορρίπτονται.

Αφού εξήγησε τη ρύπανση επικαλούμενος τις αλλαγές της θερμοκρασίας, ο διοικητής της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ υποστήριξε χθες Πέμπτη στο Facebook πως «το κλείσιμο του νερού από τους Ουκρανούς» ήταν η κύρια αιτία που την προκάλεσε.

Για να περιοριστεί η ρύπανση, ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της Κριμαίας Αλεξέι Φρίντμαν δήλωσε χθες Τετάρτη πως συνεργεία έχυσαν ποσότητες νερού σε 500 χιλιόμετρα δρόμων και σε συνολική επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ιδιαίτερα σε εισόδους σχολείων και κατοικιών.

Οι ουκρανοί συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν πως έκλεισαν σήμερα δύο μεθοριακά φυλάκια αποκόπτοντας ντε φάκτο την Κριμαία από το υπόλοιπο ουκρανικό έδαφος για να «προστατεύσουν την υγεία του προσωπικού τους».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΙΜΑΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ