Η παρτίδα των επόμενων εκλογών «παίζεται» στη φετινή ΔΕΘ, με παροχές και υποσχέσεις περί φοροελαφρύνσεων να αποκτούν περίοπτη θέση σε όσα ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα την Παρασκευή, οπότε και θα έχει την πρώτη μέρα συναντήσεις με CEO αμερικανικών κολοσσών.
Εκ παραλλήλου, στο κυβερνητικό επιτελείο οι συσκέψεις προετοιμασίας είναι διαδοχικές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει ήδη εντατικές επεξεργασίες στις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα υπουργεία, ώστε να «χτιστεί» το πακέτο μέτρων. Αρμόδιες πηγές προϊδεάζουν ότι ο Τσίπρας θα παρουσιάσει το στρατηγικό πλαίσιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Όσο για τον ορίζοντα των πολιτικών που θα ανακοινωθούν, προσδιορίζεται συνολικά σε βάθος χρόνου «τουλάχιστον στα επόμενα πέντε έτη»!
Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να σηματοδοτήσει την έξοδο από τα μνημόνια και να δημιουργήσει κλίμα επιστροφής στην κανονικότητα, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αυτόματα. Ακόμη, είναι λογικό ότι θέλει να προσελκύσει ψηφοφόρους και να καλύψει τη διαφορά με τη ΝΔ, καλλιεργώντας προσδοκίες ενόψει του εκλογικού 2019.
Συνεχίζονται οι περιοδείες για… παν ενδεχόμενο
Στο πλαίσιο των κινήσεων «εξωστρέφειας» που συνεχίζονται από το Μαξίμου για να δείξουν ότι ο Τσίπρας βγαίνει στον κόσμο και δεν είναι στη «γυάλα Μαξίμου», συνεχίζονται οι περιοδείες.
Ο πρωθυπουργός σήμερα μεταβαίνει στα Χανιά, ενώ μόλις χθες επισκέφθηκε εκ νέου το Μάτι και προ ημερών είχε μεταβεί στη Σύρο (απ’ όπου είχε στείλει μηνύματα στον κόσμο της εργασίας). Στη δημόσια εκφορά του λόγου τους οι κυβερνητικοί παραπέμπουν σε βουλευτικές εκλογές στο φθινόπωρο του 2019, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και τα απρόοπτα.
«Επί ποδός» για τα συλλαλητήρια
Στο δρόμο, τέλος, για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, ξαναβγαίνει από το συρτάρι εκ νέου το Ονοματολογικό και στην κυβέρνηση θα έρθουν για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με τον «πονοκέφαλο» των συλλαλητηρίων για την συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό είναι που τους ανησυχεί και περισσότερο, και όχι οι συγκεντρώσεις των φορέων και των συνδικάτων, καθώς φοβούνται φασαρίες από μεμονωμένα όπως λένε ακροδεξιά στοιχεία.