Αγνωστο τι θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ για τις συντάξεις - iefimerida.gr

Αγνωστο τι θα εξαγγείλει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ για τις συντάξεις

Αλέξης Τσίπρας /Φωτογραφία Αρχείου: Sooc

Σε… «Οδύσσεια» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διάσωση των συντάξεων από τις νέες περικοπές (που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε) την 1.1.2019, βάσει του ψηφισμένου μνημονιακού μέτρου.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ανοίξει διάπλατα και αναδεικνύεται σε κεντρική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό, με κυβερνητικούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους (επικαλούμενοι την επίτευξη των στόχων) ότι δεν είναι αναγκαίες οι μειώσεις.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση δεν έχει υπάρξει από πλευράς Αλέξη Τσίπρα, παρά μόνο προχωρημένες νύξεις για μη εφαρμογή του μέτρου. Το κλίμα που καλλιεργεί το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει μεν τα χαρτιά του στη Θεσσαλονίκη (παρέχοντας από το βήμα της ΔΕΘ εκ νέου πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις). Αβέβαιο παραμένει, δε, αν θα εμφανιστεί ξεκάθαρος για κατάργηση ή αναστολή του μέτρου, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μην προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια.

Αναμένοντας το «Ok» των δανειστών

Στο δια ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να προκληθεί επουδενί η παραμικρή φασαρία που θα έστελνε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις αγορές το μήνυμα ότι η χώρα επιστρέφει σε πρακτικές του παρελθόντος μετά την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα.

Ο σχεδιασμός για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ επικεντρώνεται στην απόπειρα να υπάρξει εξωστρέφεια. Οι παροχές θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, ωστόσο, προμηνύονται λελογισμένες. Με σαφή στόχευση να σταλεί το μήνυμα ότι η χώρα παρά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τη δημοσιονομική της πορεία.

Το βλέμμα στην...πρόταση της Κομισιόν

Βαρύνουσας σημασίας, τέλος,θα είναι η πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν στο κρίσιμο Eurogroup στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα καταθέσουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, όπου και θα εξεταστεί η δημοσιονομική ισορροπία. Αναβαθμισμένο θα είναι και το πολιτικό κριτήριο την ώρα που Μοσκοβισί, Ντομπρόφσκις και Γιούνκερ έχουν ήδη «κλείσει το μάτι» για μη περικοπή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ