ΕΛΣΤΑΤ: Φρέναρε η ανάπτυξη, βουτιά 5,4% στις επενδύσεις - iefimerida.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Φρέναρε η ανάπτυξη, βουτιά 5,4% στις επενδύσεις

Ευκλείδης Τσακαλώτος /Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο «καλό» τρίτο τρίμηνο, που συμπεριλαμβάνει τους τουριστικούς μήνες, ποντάρει, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών για να πιάσει, αν όχι και να ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%- 2%.

Κι αυτό γιατί το δεύτερο τρίμηνο είχε και καλά και κακά νέα.

Κατ' αρχάς, με ρυθμούς αύξησης 1,8% σε σχέση με πέρσι, διαμορφώνεται μέση αύξηση του ΑΕΠ 2,05% στο εξάμηνο κι αυτό είναι καλή είδηση. Η θετική εικόνα ενισχύεται από την έστω μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1%.

Τα κακά νέα, που κρούουν ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια είναι η σταθερά κακή εικόνα των επενδύσεων, που «βούτηξαν» κατά 5,4% σε σχέση με πέρσι, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του πρώτου τριμήνου (10,3%).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη σε ετήσια βάση των μεγεθών που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ έχει ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο εφέτος), ενώ ειδικά η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1% (από μηδενική μεταβολή το α' τρίμηνο) και της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2% (από οριακή αύξηση 0,1% το α' τρίμηνο).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 5,4% (από μείωση 10,3% το α' τρίμηνο).
  • Αύξηση 9,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από αύξηση 8% το α' τρίμηνο). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 7,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,2%.
  • Αύξηση 4,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (από μείωση 3,1% το α' τρίμηνο). Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 16,2%.

Σε τριμηνιαία σύγκριση (β' τρίμηνο 2018 προς α' τρίμηνο 2018), οι μεταβολές έχουν ως εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,5%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.
  • Αύξηση 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,5%.
  • Αύξηση 4,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΕΠ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ