Ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Βαϊντμαν, που εχει «παίξει» και για διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ, έφτασε στην Αθήνα, με πρόσκληση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.
Στόχος του ήταν να ενημερωθεί από κοντά για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, να συζητήσει με τους έΕληνες Τραπεζίτες για τα προβλήματα των ελληνικών Τραπεζών, αλλά και να βρεί επιχειρήματα για να βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στην Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξεδήλωσε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τώρα που ήρθε η ώρα να βγεί η χώρα στις αγορές, αλλά το ραντεβού δεν κλείστηκε ποτέ.
Προσπάθησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, όπου μεταξύ άλλων θα συζητούσαν και για την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά εις μάτην.
Ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης βρήκε χρόνο για να συναντηθεί με τον Βάιντμαν. Παρακολούθησε όμως χθές το βράδυ, την ομιλία του Γενς Βάιντμαν στην «Μεγάλη Βρετανία» . Αλλά ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν... Ο Γενς Βάιντμαν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και μια μεγάλης διάρκειας συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον συνομιλητή του, το δικό του πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Δεν συναντήθηκε με κανέναν εκπρόσωπο του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, αλλά έστειλε το μήνυμα οτι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Η έξοδος από τα μνημόνια, είπε στην ομιλία του στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, δεν είναι το τέλος της προσπάθειας. Είναι ένα ορόσημο για την συνέχιση της προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων, ώστε η χώρα να καταστεί ανταγωνιστική.
Στο κλειστό γεύμα με τους Τραπεζίτες, χθες το μεσημέρι, άκουσε προσεκτικά έναν-έναν τους επικεφαλής των Ιδρυμάτων να εξηγούν τα προβλήματα και τις επιτυχίες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακόμη βρίσκεται σε καθεστώς capital controls, ενώ φυσικά συζήτησε για πολλή ώρα και με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
Το μήνυμα του Γερμανού ήταν σαφές: «Οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές έως και σκληρές απέναντι στην Ελλάδα». Η απάντηση στις αγορές είναι μία: Μεταρρυθμίσεις και αξιοπιστία...
Αν και καμία συζήτηση δεν έχει δοθεί γιατί δεν υπήρξε καμία συνάντηση με τον Γερμανό κεντρικό Τραπεζίτη, οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολιτικής φύσης και μάλλον έχουν να κάνουν με τα μηνύματα που θέλει να στείλει το Μαξίμου, εν όψει της προεκλογικής περιόδου, για στροφή στην οικονομική πολιτική επί το φιλολαϊκότερο.