Η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, πρίν απο την συναντησή της με τον Πάνο Κάμμένο, προχθές στην Βουλή, φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Τι κρύβεται πίσω από την συστράτευση της προέδρου του νεοσύστατου κόμματος Το Νέο, στην κυβερνητική πλειοψηφία; Τι ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την απόφαση, που οι πληροφορίες θέλουν να προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών του Σύριζα; Μία ερμηνεία, πέραν των μηνυμάτων που προφανώς στέλνει η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας προς τα δεξιά, είναι η θετική ψήφος της Κατερίνας Παπακώστα στην συμφωνία των Πρεσπών. Οταν μάλιστα είναι γνωστό οτι ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αλλά και στην ενδεχόμενη διάσπαση του αντιπολιτευτικού μπλόκ, όταν η συμφωνία έρθει στην Βουλή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη: «Στην πολιτική ζωή αυτή τη στιγμή ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρώ τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κ. Παπακώστα σε απόλυτα θετική κατεύθυνση γύρω από αυτό το θέμα. Άρα, θα έλεγε κανείς, απομονώνοντας και μόνο αυτό το ζήτημα, ότι μπορεί να δικαιολογήσει την αξιοποίησή της σε αυτή τη θέση, γνωρίζοντας, παράλληλα, και τις αποστάσεις που έχει πάρει από τη ΝΔ για πολύ συγκεκριμένα θέματα»
Ο Νίκος Παππάς σχολίασε απο την πλευρά του ότι η Κατερίνα Παπακώστα αποτελεί πρόταση του Πάνου Καμμένου και η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο σε άλλη αποστροφή του λόγου του (ράδιο 24/7) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εκτίμησε- και αυτός- ότι για το Μακεδονικό, υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών που υποστηρίζουν την συμφωνία, και αποκάλυψε ότι στην πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να πείσει τον Καμμένο, οτι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Η υπουργοποίηση όμως της Κατερίνας Παπακώστα, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ερμηνεύεται και διαφορετικά. Μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να προσδώσουν «κεντροδεξιό» προφίλ στους ΑΝΕΛ ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι στην πρόσφατη συνάντησή τους, Πάνος Καμμένος και Κατερίνα Παπακώστα έκαναν λόγο για προγραμματική σύγκλιση των δυο κομμάτων. Και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είχε υπάρξει συνάντηση και του Αλέξη Τσίπρα με την Κατερίνα Παπακώστα, παρουσία του Πάνου Καμμένου. Ούτε πέρασε απαρατήρητο οτι η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση αυξήθηκε απο 5 σε 6 υπουργικά στελέχη, σε μια σαφή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δώσει χείρα βοηθείας στον κυβερνητικό του εταίρο, που δοκιμάστηκε με την συμφωνία των Πρεσπών.