Δεκαεπτά «μνηστήρες» από δώδεκα χώρες για την αγορά της ΔΕΠΑ - iefimerida.gr

Δεκαεπτά «μνηστήρες» από δώδεκα χώρες για την αγορά της ΔΕΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

17 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά της ΔΕΠΑ. Ανάμεσα τους η ρωσική Gasprom, τρείς ιταλικές και τρείς ισπανικές εταιρίες, μια τσέχικη και από ελληνικής πλευρτάς η Μotor Oil μαζί με τον Ομιλο Μυτιληναίου. Ενδιαφέρον υπήρξε και από Ιαπωνία και Αυστραλία.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 35% στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Η κυβέρνηση, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων της 15ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε να προβεί στην πώληση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ, με εξαίρεση ποσοστό συμμετοχής 34% στον ΔΕΣΦΑ το οποίο θα παραμείνει υπό τον κρατικό έλεγχο.

Η ΔΕΑΑ εξουσιοδότησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη διαδικασία πώλησης της συμμετοχής στον Όμιλο ΔΕΠΑ.

Η Διεθνής Διαγωνιστική Διαδικασία ξεκίνησε με την πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία ολοκληρώθηκε έναν μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωσή της.

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν 15 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στον χώρο παγκοσμίως, προερχόμενοι από 10 διαφορετικές χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο Ομιλος ΔΕΠΑ δραστηριοποιείται μέσω της μητρικής εταιρίας ΔΕΠΑ Α.Ε. στη χονδρική πώληση, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους πελάτες. Μέσω του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης καθώς και των εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Μέσω της συμμετοχής, με ποσοστό 51%, στις εταιρείες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου (ΕΠΑ), ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει παρουσία στον τομέα της διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Όμιλος ΔΕΠΑ συμμετέχει εν δυνάμει σε σημαντικά διεθνή έργα διασύνδεσης, όπως ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας (IGI), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός SouthStream.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την ολοκληρώση της φάσης της προ-επιλογής υποψηφίων επενδυτών για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου ΔΕΠΑ μπαίνει σε φάση ουσιαστικής υλοποίησης μία ακόμη σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που αφορά στην αγορά Ενέργειας αλλά και στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για στην ανάπτυξη και τη αύξηση της απασχόλησης.

Η μεγάλη συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαγωνιστική διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας της αναγνωρίζεται. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά, γι' αυτό και βλέπουμε το ενδιαφέρον τόσο των κυβερνήσεων όσο και των ιδιωτών για την χώρα μας να επανέρχεται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ