Τον γύρο του κόσμου κάνει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, όσον αφορά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο hot spot της Μόριας.
Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι στον καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο επικρατεί βία μέχρι θανάτου, τρομερός συνωστισμός, άθλιες υγιειονομικές συνθήκες, και ότι σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα», λέει η Αφγανή Σάρα Χαν, λέγοντας πως όλη τη νύχτα δεν κοιμάται αλλά είναι σε ετοιμότητα για να φύγει μακριά, ώστε να αποφύγει τους αιματηρούς καβγάδες.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης, ότι ο τόπος μυρίζει απαίσια από τα ακατέργαστα λύματα, αφού η κάθε τουαλέτα αντιστοιχεί σε περίπου 70 άτομα.
«Η βία στο στρατόπεδο είναι τρομακτική. Τον Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν μετά από μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα με Άραβες. Καθημερινά επικρατεί διαμάχη μεταξύ μεταναστών από διαφορετικές φυλές ή θρησκείες», σημειώνει η δημοσιογράφος και προσθέτει:
«Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση».
«Την ημέρα που πραγματοποιούμε το γύρισμα στην Μόρια ξεσπάει καβγάς στην ουρά για το συσσίτιο. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται, άλλοι ουρλιάζουν πανικόβλητοι βλέποντας το θέαμα. Τα παιδιά υποφέρουν από δερματικές παθήσεις εξαιτίας της άθλιας υγιεινής, και έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα που εκτοξεύει η αστυνομία για να διαλύει τις συμπλοκές. Αλλά και τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα», συνεχίζει η δημοσιογράφος Κάτριν Νάι.
Οι εργαζόμενοι λένε ότι έπρεπε να ασχοληθούν με παιδιά ηλικίας 10 ετών.
Στο αφιέρωμα του BBC υπάρχουν και δηλώσεις του Γιώργου Ματθαίου, υπαλλήλου του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Μόρια και αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, ο οποίος κατηγορεί την ΕΕ. «Δεν έχουμε τα λεφτά. Ξέρετε την κατάσταση στην Ελλάδα οικονομικά. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα».