Σκηνές από ταινία «Προσεχώς» εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέλεξε (μετά από πρόταση Τσίπρα) τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη νέο γραμματέα του κόμματος, που παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Πάνο Ρήγα, ο οποίος μπαίνει πιθανότατα στην κυβέρνηση στον ανασχηματισμό.
Ποιοι διαφώνησαν με την επιλογή Σκουρλέτη
Η υποψηφιότητα Σκουρλέτη υπερψηφίστηκε από 126 μέλη, 7 απουσίαζαν, ενώ 18 έριξαν λευκό.
Στελέχη με γνώση των εσωκομματικών συσχετισμών εξηγούσαν σε συνομιλητές τους ότι με τον αριθμό των 18 λευκών μέρος της «Ενωτικής Κίνησης» (Παππάς, Σκορίνης, Καραγιώργος) και της «Πλατφόρμας 2010» (Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης), που επιχειρούν να βρουν κοινό βηματισμό συγκροτώντας μια υπερ-τάση, έδειξε τη διαφωνία του με την επιλογή Σκουρλέτη.
Το διακύβευμα είναι διπλό. Πολιτικό και εσωκομματικό.
Πρόκειται για το ζήτημα των ανοιγμάτων και των πολιτικών συμμαχιών που η «Ενωτική Κίνηση» θέλει να στρέφεται προς τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, την ώρα που οι «53» (στήριξαν Σκουρλέτη) θέλουν μια αριστερή στροφή στην πολιτική του κόμματος, την οποία προφανώς δεν μπορούν να υλοποιήσουν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ.
Από τα επίμαχα σημεία στη συζήτηση, το ένα (3ο Μνημόνιο) έρχεται από το παρελθόν, ενώ το άλλο (συνεργασίες-πολιτικές) τοποθετείται στο άμεσο μέλλον.
Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για Μνημόνια και «ανοίγματα»
Όσο κι αν το θέμα της Κ.Ε. ήταν η εκλογή γραμματέα, τα κορυφαία στελέχη αντάλλαξαν αιχμές και για τα δύο θέματα, σε ένα πολιτικό πινγκ πονγκ για τα Μνημόνια, όπως επίσης για τα ανοίγματα και τις συνεργασίες
Από την αρχή της τοποθέτησής του ο Πάνος Σκουρλέτης δεν άφησε αμφιβολία για το πώς βλέπει τη συμφωνία (3ο Μνημόνιο) που υλοποίησε ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρθηκε στον νέο κύκλο που ανοίγεται μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιπέτειας. «Πλέον δεν θα έχουμε το αλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα. Τον Σεπτέμβρη του 2015 είχαμε μιλήσει για λιγότερο επώδυνη εφαρμογή του μνημονιακού κατά τα άλλα προγράμματος, που δεν είχαμε υιοθετήσει ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.
Σε αυτή την αναφορά αντέδρασαν στελέχη που είχαν εκφράσει προβληματισμό για την υποψηφιότητα Σκουρλέτη. Ο Γιάννης Μπαλάφας αναρωτήθηκε από το βήμα αν ήταν δεξιά η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση έπειτα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κάλεσε (απευθυνόμενος προφανώς σε όσους ζητούν αριστερή στροφή) «να σταματήσει η εναγώνια αναζήτηση του Αριστερού. Μεγαλώσαμε πια!». Ο κ. Μπαλάφας, αναφερόμενος προφανώς στο άνοιγμα που θα γίνει σε πρόσωπα ενόψει εκλογών, ζήτησε να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τακτική «ο ένας μου ξινίζει, ο άλλος μου βρωμάει» και να προχωρήσει δημιουργώντας «ψηφοδέλτια νίκης», για να μην υπάρξει επανάληψη του 2014.
Υπέρ μνημονίου και υπέρ ανοιγμάτων ο Παππάς
Ο Νίκος Παππάς το είπε πιο καθαρά όταν ζήτησε κόμμα αντίστοιχο της ακτινοβολίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, για να μιλήσει για άνοιγμα σε πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που εξελέγησαν με πολύ υψηλό ποσοστό, ενώ στην αποτίμηση της συμφωνίας διαφώνησε με τον νέο γραμματέα, αφού μίλησε για απόλυτη δικαίωση της επιλογής του 2015 να καταλήξει στη συμφωνία με τους εταίρους η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι μια άλλη κυβέρνηση με τους ίδιους όρους δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Και οι δύο πάντως (Παππάς, Μπαλάφας) μίλησαν στο τέλος με καλά λόγια για τον Πάνο Σκουρλέτη.
Φίλης κατά Μνημονίου και συνεργασιών
Την απάντηση και στους δύο έδωσε ο Νίκος Φίλης, όταν «προσγείωσε» τους συντρόφους του σε σχέση με το νέο τοπίο, αφού υποστήριξε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις από το Μνημόνιο και χρειάζεται η σταδιακή ρήξη με τις πολιτικές του.
Ο πρώην υπουργός, αφού σημείωσε ότι το κόμμα πάσχει από κυβερνητισμό ο οποίος το έχει περιθωριοποιήσει, επισήμανε πως για να υπάρξουν συνεργασίες δεν θα πρέπει να μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο, για να γίνει αποδεκτός από άλλες δυνάμεις προς χάριν των συνεργασιών. Παράλληλα, όμως, πήρε αποστάσεις και από το δόγμα της «μιας αλήθειας», σύμφωνα με το οποίο «εμείς είμαστε ο καλοί και οι άλλοι οι κακοί».
Δεν ήθελαν όλοι τον Σκουρλέτη
Η υποψηφιότητα Σκουρλέτη πέρασε από «σαράντα κύματα». Αρχικά προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε ένσταση στο Πολιτικό Συμβούλιο από Μπαλάφα και Ρήγα που εκτίμησαν ότι η υποψηφιότητα αυτή (την οποία στήριξαν οι «53»») συναντά αντιδράσεις στη βάση. Ακολούθως διοχετεύθηκε το όνομα του Νίκου Παππά ως πιθανή αντιπρόταση από την «Ενωτική Κίνηση», ενώ άλλα σενάρια ήθελαν ως συμβιβαστική λύση τον Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Τελικώς, ο Π. Σκουρλέτης πήγε στο κόμμα, αφήνοντας το υπουργείο Εσωτερικών πιθανότατα στον Νίκο Παππά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τη σιγουριά ότι παραμένει στη θέση του, έχει ήδη αρχίσει να κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ και ο Νίκος Κοτζιάς περιμένει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στα τέλη Σεπτέμβρη.
Αντίθετα, τοπίο στην ομίχλη θυμίζει το Πεντάγωνο, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει συζητήσει -περισσότερες από μία φορές τον τελευταιο καιρό- με τον Πάνο Καμμένο το ενδεχόμενο μετακίνησής του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ένδειξη περί συναίνεσης ή μη του κυβερνητικού εταίρου.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, μετά τη μετακίνηση Σκουρέτη το παζλ του ανασχηματισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αναμένονται οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τα πρόσωπα και ακολούθως οι ανακοινώσεις.