Ρουμπινί: «Μόνο με εξίσωση ευρώ-δολαρίου θα αναπτυχθεί ξανά η Ευρώπη» - iefimerida.gr

Ρουμπινί: «Μόνο με εξίσωση ευρώ-δολαρίου θα αναπτυχθεί ξανά η Ευρώπη»

ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εξίσωση του ευρώ με το δολάριο προκειμένου να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης πρότεινε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο κ. Ρουμπινί υποστήριξε πως η ευρωζώνη «χρειάζεται μια πραγματική υποτίμηση για να καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», ενώ τόνισε πως η περιφέρεια της ευρωζώνη «χρειάζεται ένα ευρώ με αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, το ευρώ παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο διάσημος οικονομολόγος σημείωσε πως η συμπεριφορά των αγορών αυτήν την περίοδο είναι «σχιζοφρενική», καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να τιμωρήσουν ή να βοηθήσουν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τα προγράμματα λιτότητας που ανέλαβαν.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος με το έλλειμμα που οδηγεί σε λιτότητα και αυτή σε βαθύτερη ύφεση», ανέφερε ο οικονομολόγος. «Χωρίς ανάπτυξη οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις θα γιγαντώσουν σε κάποιες χώρες», σημείωσε ο κ. Ρουμπινί, ο οποίος θεωρεί βραχυπρόθεσμη την ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ και εκτιμά πως η επώδυνη διαδικασία της απομόχλευσης θα συνεχιστεί.

Τέλος ο γνωστός οικονομολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να προκληθεί παγκόσμια ύφεση και αποπληθωρισμός λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου το οποίο προκαλείται και από ρευστότητα στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η απότομη επιβράδυνση της Κίνας καθώς και η επι τα χείρω αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ αποτελούν εξίσου σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ