Ανω-κάτω στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ανασχηματισμού -ο οποίος τοποθετείται την άλλη εβδομάδα- καθώς άρχισαν τα... παρατράγουδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα, Παρασκευή, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ώστε να βολιδοσκοπήσει και να καταγράψει διαθέσεις σχετικά με τις αλλαγές που μελετά. Ειδικά στο κόμμα, με την αλλαγή γραμματέα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Τα τρία πρόσωπα-κλειδιά
Τρία είναι τα πρόσωπα-κλειδιά στον... προαναγγελθέντα ανασχηματισμό: Οι Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.
Κοινό χαρακτηριστικό τους; Δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχει μια «άτυπη» συμμαχία μεταξύ Τσακαλώτου-Σκουρλέτη κόντρα στον Παππά.
Ο Πάνος Σκουρλέτης βλέπει να έρχεται όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο να μετακομίσει στην Κουμουνδούρου, ως γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας το υπ. Εσωτερικών.
Ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θέλει να εγκαταλείψει το υπουργείο και να κατευθυνθεί προς το υπ. Οικονομίας. Ωστόσο, σκοντάφτει στο... βέτο Τσακαλώτου.
Τα τρία βέτο Τσακαλώτου για Παππά
Είναι γνωστό στους παροικούντας την Ιερουσαλήμ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δύο προηγούμενους ανασχηματισμούς είχε θέσει βέτο στη μετακίνηση του Ν. Παππά στο υπ. Οικονομίας. Η «σολομώντεια» λύση Τσίπρα στον τελευταίο ανασχηματισμό, να τοποθετήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στο υπ. Οικονομίας, ήταν ακριβώς η λύση ανακωχής που επέλεξε ο πρωθυπουργός για να λήξει η διαμάχη Παππά-Τσακαλώτου.
Και αυτή την φορά ο Ευκλείδης θέτει, κατά πληροφορίες, βέτο στη μετακίνηση Παππά στο υπ. Οικονομίας.
Η αναφορά Τσακαλώτου στην πρόσφατη δήλωσή του να χρησιμοποιηθούν τα «καλύτερα στελέχη» ερμηνεύτηκε ως «πλάτη» στον Πάνο Σκουρλέτη, παρότι οι δυο τους -για όσους γνωρίζουν - δεν έχουν καλές σχέσεις.
Παράλληλα, η προτροπή Τσακαλώτου στην πρόσφατη δήλωσή του προς τον Τσίπρα, να στηριχθεί στους πιστούς του για να «σκοτώσει τους μνηστήρες», ερμηνεύεται από πολλούς ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό. Ο υπ. Οικονομικών θέλησε, όπως λένε, να υπογραμμίσει τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων. Ολο το τελευταίο διάστημα, εξάλλου, στελέχη των «53» διαμαρτύρονται ότι δεν μπορεί το κόμμα να είναι παρακολουθητής και να χειροκροτεί αποφάσεις που παίρνει μια κλειστή ομάδα στο Μαξίμου.
Μπροστά σε αυτές τις υπόγειες κόντρες, δεν είναι τελικώς απίθανο να αναλάβει ο Ν. Παππάς το υπ. Εσωτερικών (αντί του Χρήστου Σπίρτζη που ακουγόταν) και να αναβαθμιστεί σε υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ο νυν γ.γ. του υπουργείου, Λευτέρης Κρέτσος.
Επίσης, πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος και τη θέση του να αναλαμβάνει αναβαθμισμένος ο νυν υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.
Αλλαγή σκυτάλης θα υπάρξει, όπως φαίνεται, και σε ακόμη δύο υπουργεία: Στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός είναι ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, και στο Πολιτισμού, όπου προΐσταται η Λυδία Κονιόρδου.
Οι εισηγήσεις για τα ανοίγματα σε καραμανλικούς
Παράλληλα ο Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για πλαγιοκόπηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω ανοιγμάτων σε στελέχη του καραμανλικού χώρου, ώστε να «στριμώξει δεξιότερα», όπως λένε κυβερνώντες, τον πρόεδρο της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κρούσεις στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, αλλά και στην ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα. Πρόκειται για τρία στελέχη που προέρχονται από την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ και έχουν διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το κόμμα.
Ωστόσο, ο κ. Αντώναρος -που βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στο Αιγαίο- ερωτηθείς από τον ΣΚΑΪ είπε πως δεν του έχει γίνει καμία απολύτως νύξη, κρούση ή πρόταση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Ν. Μίχαλος απάντησε «ουδέν σχόλιον».
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος κινήματος Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ), ερωτηθείσα επίσης από τον ΣΚΑΪ, είπε πως εκκρεμεί μια συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, άφηνε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποκαλύπτοντας ότι έχουν γίνει και σχετικές συζητήσεις.
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τον πρώην υπουργό Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έχει θέσει εαυτόν εκτός Κινήματος Αλλαγής και... αναμένει το σήμα Τσίπρα για αξιοποίησή του στην κυβέρνηση, ωστόσο οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι έντονες.