Ακόμα και οι παροικούντες το Μαξίμου, όπως και αρκετοί σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύτηκαν να… αποκωδικοποιήσουν τη χθεσινή πρώτη μεταμνημονιακή δήλωση Τσακαλώτου που ήταν μάλλον σιβυλλική.
Ο υπουργός των Οικονομικών, ο οποίος -τύποις- είναι επικεφαλής της εσωκομματικής πτέρυγας των «53» δεν θέλησε να χάσει χρόνο. Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, σκιαγράφησε τόσο το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που κατ’ εκείνον θα πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, όσο και το με ποιους θα πρέπει να συνεχιστεί η… μάχη μετά τα μνημόνια, εστιάζοντας στη συλλογική δουλειά που έγινε μέχρι τώρα.
«Καμπανάκια» για τη συλλογικότητα, οριοθετεί τις νέες συμμαχίες;
Η τριπλή αναφορά Τσακαλώτου «γράφουμε νέες σελίδες… μαζί με τους ανθρώπους που μας στήριξαν..», ότι συνεχίζουμε «με τις ίδιες αξίες», με αποκορύφωμα το…καρφί πως ο Οδυσσέας «νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων» εξελήφθη πρώτα και κύρια ως βασικό μήνυμα συλλογικότητας το οποίο έπρεπε να αναδειχθεί και τονιστεί οδιαιτέρως, μιας και η χώρα δεν βγήκε ως δια μαγείας από τα Προγράμματα παρά με μια συλλογική δουλειά όπως λένε οι καλά γνωρίζοντας που προηγήθηκε στο υπουργείο του.
Δεύτερον, κάποιοι άλλοι θεώρησαν τις αναφορές του κ. Τσακαλώτου ως... καμπανάκι για το πού θα πρέπει ή όχι να στρίψει το τιμόνι ο πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα κατά την αναζήτηση συμμαχιών.
Μήνυμα στους… επίδοξους Μνηστήρες
Οι θέσεις και οι αντιδράσεις της τάσης των «53» άλλωστε για τα εκτεταμένα «ανοίγματα» στην Κεντροαριστερά είναι γνωστές. Αυτό συνέβη και το 2014 στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ μεγάλη γκρίνια είχε υπάρξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το 2015 για την περιορισμένη συμμετοχή στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Τζάκρη, Παραστατίδης, Μπόλαρης ) στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών.
Στο δια ταύτα, αυτό που προκρίνει η εν λόγω πτέρυγα είναι μεν μια συνεργασία με την Κεντροαριστερά -αλλά ως φορέα- καθότι θεωρούν ότι η αυτή καθαυτή υπουργοποίηση ανθρώπων που είτε προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, είτε από την Κεντροαριστερά θέτει σε κίνδυνο την αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος.
Θεωρείται αμετακίνητος από το ΥΠΟΙΚ
Μεγάλη συζήτηση ,τέλος, υπάρχει για το αν ο Τσακαλώτος θα παραμείνει στο υπουργείο του ή όχι. Κατά καιρούς έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία και δεν έχουν λείψει οι αιχμηρές του τοποθετήσεις σε πολλές συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Για τον πυρήνα του Μαξίμου θεωρείται «αμετακίνητος». Ενώ άλλοι σύντροφοί του υπενθυμίζουν ότι «έχει ακόμα ουρές και έργο να κάνει στο υπουργείο»!
Με τον ανασχηματισμό να οδεύει -το νωρίτερο- την επόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και οι απαντήσεις.