Παπαδήμος: Η οικονομία, θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στα μέσα του 2013 - iefimerida.gr

Παπαδήμος: Η οικονομία, θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στα μέσα του 2013

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πρόβλεψη ότι από τα μέσα του επόμενου έτους, θα υπάρξει επάνοδος της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης, με ευεργετικές επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, έκανε στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο πρωθυουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 42 δισ. αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία, κατόπιν και ενοποίησής του.

«Τα προβλήματα των ταμείων, δεν προέρχονται απ΄ το PSI», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι τους με χορήγηση 42 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και δημιουργούνται συνθήκες ασφάλειας, και πρόσθεσε: «Η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, απαιτεί και μία σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων: έλεγχο για περιστολή δαπανών, εξορθολογισμό παροχών, ενοποίηση κλάδων υγείας και επικουρικών ταμείων. Χρειάζεται επιπροσθέτως και σύστημα ελέγχου και είσπραξης των εισφορών και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Η υγεία και ευρωστία του ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομίας. Η σταθεροποίησή της, η μετάβασή της σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ενίσχυση της απασχόλησης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να παρέχει το σύστημα ασφάλισης υπηρεσίες στις πολίτες».

Από πλευράς του, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο ασφαλιστικό, σημειώνοντας πως μονάχα στο ΙΚΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει εξαντληθεί το 65% της κρατικής επιχορήγησης. «Υπάρχει ένα αποπνικτικό πλαίσιο για τα Ταμεία. Το PSI τους στέρησε τεράστια αποθέματα, όπως και η ύφεση, η ανεργία, οι μειώσεις των μισθών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, προσθέτοντας πως «ο Έλληνας πολίτης αισθάνεται την πείνα προ των πυλών, την ανασφάλεια, το αν θα έχει τη σύνταξή του».

«Οι λαθρομετανάστες θέλουν την περιποίησή τους, 30.000 πάνε στα στρατόπεδα», παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης, προτείνοντας τη θέσπιση ενός ειδικού τέλους επί της κατανάλωσης, «που θα το πληρώνουν όλοι: είτε το παιδί με τις πάνες, είτε ο τουρίστας το καλοκαίρι που θα παραγγέλνει έναν μουσακά, είτε ο λαθρομετανάστης -που ένα παντελόνι θα πάει να το πάρει». «Τώρα στην Ελλάδα δουλεύουν 2 εκατ. για λογαριασμό 25 εκατ. Πρέπει ν' αλλάξουμε νοοτροπία, να κάνουμε ριζοσπαστική πολιτική προς τα μπρος», πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Η πρόταση που κάνετε, αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων και μπορεί να εξεταστεί. Εφόσον υπάρχουν ελλείμματα, όμως, θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο».

Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης έθιξε και το ζήτημα της εξαίρεσης των swaps της Goldman Sachs από το PSI, σε αντιδιαστολή με την «αφαίρεση της ταμειακής επάρκειας απ' τα ταμεία», κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ