Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την Τετάρτη την ικανοποίησή του για την απόφαση του Ισραήλ να ξανανοίξει ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα στη Γάζα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ και της Αιγύπτου για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ παρέμενε κλειστό από την 9η Ιουλίου για κάθε άλλο αγαθό πέραν αυτών που χαρακτηρίζονται «ανθρωπιστικά» (τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός) σε αντίποινα για τις «εχθρικές ενέργειες» από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γκουτέρες επισήμανε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ότι τον «ενθάρρυνε το ότι αυτοί που τους αφορούσαν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες που θα είχε μια νέα σύρραξη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και στα περίχωρά της».
Κάλεσε εξάλλου «όλα τα μέρη» να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ Νικολάι Μλαντένοφ και της Αιγύπτου με σκοπό «να αποφευχθεί μια κλιμάκωση, να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα στη Γάζα και να (επιτραπεί να) επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα».
«Πάνω από 400 φορτηγά με εμπορεύματα αναμένεται να εισέλθουν στη Γάζα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίτς.
Αντιπρόσωποι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και των άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων κλήθηκαν εξάλλου στο Κάιρο της τελευταίες μέρες, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.
Το διπλωματικό εγχείρημα όμως παραμένει αβέβαιο, με δοσμένες τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς των δύο πλευρών.
Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008 και η αναζωπύρωση της βίας από τα τέλη Μαρτίου προκάλεσε φόβους για νέα σύρραξη.
Τουλάχιστον 169 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από την 30ή Μαρτίου κι ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου, για πρώτη φορά στον τομέα αυτό από το 2014.