Όλα δείχνουν ότι το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και την απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους από τουρκικό αλιευτικό είναι μια σειρά κινήσεων που θέτουν σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές Αρχές.
Η Τουρκία, μετά την πίεση που αισθάνεται τόσο εξαιτίας της οικονομικής της κατάρρευσης, όσο και των συνεχών σφυροκοπημάτων από τις ΗΠΑ, φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει εξαγωγή των προβλημάτων της, και σε αυτό το σημείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε περιστατικά στο Αιγαίο όπως αυτά της Λέρου. Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η τουρκική πλευρά είχε προχωρήσει σε εμβολισμό σκάφος του λιμενικού, ενώ Τούρκοι ψαράδες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πρόκλησης, καθώς φτάνουν πλέον μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνικά νησιά.
Ο Τσαβούσογλου ζητά τα ρέστα από την Ελλάδα
Επίθεση εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την για την ένταση στο Αιγαίο, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναλύοντας τη νέα εξωτερική πολιτική της χώρας του στη 10η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, η οποία γίνεται κάθε χρόνο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τις σχέσεις της Τουρκίας με όλες τις χώρες και αναφερόμενος συγκεκριμένα στους γείτονές της μίλησε επικριτικά και κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα για μη συνεργασία και επιθετική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει περίεργα πράγματα, «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της».
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε και την Κύπρο για επιθετική στάση απέναντι στη χώρα του.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να φτάσουμε σε λύση στην Κύπρο πρέπει να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να συνεργαστούν. Και αυτό το είδαμε πέρυσι. Το είδαμε στη Γενεύη, το είδαμε στο Κραν Μοντανά. Και η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική. Στις δύσκολες ημέρες τους πάντα είμαστε δίπλα τους. Αλλά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο πάλι αυξάνουν την ένταση κάνουν πράγματα πολύ περίεργα, που δεν γίνονται. Όλοι μας δεν θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης και ευημερίας;».
Ελληνες ψαράδες για Τούρκους: Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας
«Θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας», προειδοποίησε ο Κώστας Τσίφτης, ένας από τους Έλληνες ψαράδες που δέχτηκαν επίθεση από Τούρκους αλιείς στη Λέρο. Μιλώντας στην εκπομπή «Από νωρίς» στο Epsilon, ο κ. Τσίφτης εξήγησε ότι το σωματείο αλιέων της περιοχής πήρε απόφαση ότι μετά της Παναγίας και αν δεν έχει γίνει κάτι σε κεντρικό επίπεδο, τότε θα βγουν με όλους τους συναδέλφους του με 100 καΐκια ανοιχτά στη θάλασσα, όπως είπε, και θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Τούρκοι στους Ελληνες ψαράδες μέσω VHF: «Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ...»
Απειλές, πυροβολισμοί και ύβρεις μέσω VHF από τους Τούρκους καταγγέλλουν οι Ελληνες ψαράδες.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός Έλληνα αλιέα που ήταν παρών στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη Λέρο, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το protothema.
«Βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο "I am turkish fishing boat, f@@k off" (σ.σ.: Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ...)».
Κρεμαστινός: «Απειλούνται αιματηρά επεισόδια στη Λέρο»
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός επισκέφθηκε χθες τη Λέρο και παρευρέθη σε σύσκεψη του δημάρχου Λέρου κ. Κόλλια με τους αλιείς του νησιού, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι απειλείται ακόμη και η ζωή τους από μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη που έφτασαν να ψαρεύουν ακόμη και σε απόσταση ενός μιλίου από τις ακτές της Λέρου.
Σύμφωνα με το rodiaki.gr, η σύσκεψη υπήρξε ιδιαιτέρως εκρηκτική από πλευράς διαμαρτυριών των ψαράδων της Λέρου.
Ένας μάλιστα εξ αυτών κατήγγειλε ότι πυροβολήθηκε από τα τουρκικά αλιευτικά.
Αμέσως ο κ. Κρεμαστινός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή και αφού του μετέφερε το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στη Λέρο, απαίτησε την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Συγκεκριμένα, του ζήτησε να αναλάβει άμεσα το Λιμενικό επιχείρηση απώθησης των τουρκικών αλιευτικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει το κλίμα εγκυμονεί κινδύνους διασάλευσης της ειρήνης από αιματηρά επεισόδια που μπορεί να συμβούν.
Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες όταν εκείνη παραμένει απαθής παρατηρητής των γεγονότων.
Του υπενθύμισε επίσης τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου σε ανάλογες καταστάσεις, όπου η ειρήνη διασφαλίστηκε από την αποφασιστικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού όσον αφορά την εξωτερική πολιτική του, και σημείωσε με έμφαση ότι η υποχωρητικότητα δεν διασφαλίζει πάντα την ειρήνη.