Αναταράξεις και στην ελληνική αγορά προκαλεί η κρίση στην Τουρκία με το δεκαετές ομόλογο να ακολουθεί ανοδική πορεία αγγίζοντας τα επίπεδα του 4,3% από 3,8% που ήταν στο τέλος Ιουλίου.
Στη δίνη της τουρκικής κρίσης βρέθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα οι διεθνείς αγορές με τις ευρωπαϊκές μετοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο» ενώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αλλά και τον υπουργό Οικονομικών δεν φάνηκαν ικανά να αποτρέψουν το αρνητικό κλίμα.
Οι φόβοι για «μετάσταση» της κρίσης
Λίγες μόλις ημέρες πριν την έξοδο από τα μνημόνια οι φόβοι για πιθανή «μετάσταση στη χώρας μας, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η πίεση στα ιταλικά ομόλογα δείχνουν ικανά να συνεχίσουν να επηρεάζουν έντονα αρνητικά τις εγχώριες αξίες.
Αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις του 10ετούς ελληνικου ομολόγου που μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, από το 3,8% στο τέλος Ιουλίου έφτασε κοντά στο 4,3%.
Μικρή η έκθεση των τραπεζών
Ισχυροί ήταν οι κλυδωνισμοί και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όιπου οι απώλειες στον Γενικό Δείκτη έφτασαν στο 3,1%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 31,436 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 30,764,513 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,12%.
Παρά το γεγονός ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Τουρκία είναι αμελητέα οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τις απώλειες να αγγίζουν το 6%.
Στις 754 οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία
Στο μεταξύ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δισ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015 και διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 4,910 δισ. ευρώ το 2015.
Ωστόσο οι επενδύσεις στη γειτονική χώρα τον τελεταίο χρόνο έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας και τα οποία παρουσιάζει το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίο, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, αριθμός που αποτυπώνεται σε 250 εταιρίες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017.
Συνεχίζεται η πτώση της λίρας
Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,92:1 σήμερα το πρωί, αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.
Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.