Ενας αριστοκράτης αξιώνει αποζημίωση 351 εκατ. ευρώ από τη Γαλλία, ισχυριζόμενος ότι ξεγέλασε την οικογένειά του προκειμένου να μην κληρονομήσει τον θρόνο του Μονακό.
Ο Λουί ντε Κασάν υποστηρίζει ότι ο ίδιος και οι συγγενείς του θα ήταν στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο, αν δεν είχε κάνει ένα «κόλπο» το γαλλικό κράτος, πριν από περίπου έναν αιώνα. Ισχυρίζεται ότι πλαστογραφώντας τους κανόνες για τη διαδοχή, η Γαλλία πήρε τον έλεγχο του πριγκιπάτου, έκλεψε από την οικογένειά του το πατρογονικό δικαίωμα και έδωσε τον θρόνο σε άλλο «κλαδί» του οικογενειακού δέντρου των Γκριμάλντι.
Πάντως, επιμένει ότι οι νομικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει δεν έχουν στόχαστρο τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, αλλά το γαλλικό κράτος. «Θέλω να βγει προς τα έξω η αλήθεια και να αποκατασταθεί η αδικία που διέπραξε η Γαλλία σε βάρος της οικογένειάς μου», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien ο Λουί Ζαν Ρεϊμόν Μαρί ντε Βινσέν ντε Κασάν, όπως είναι το πλήρες όνομά του.
«Στην πραγματικότητα, ο εξάδελφός μου πρίγκιπας Αλβέρτος ανέβηκε στον θρόνο με ένα κόλπο... η Γαλλία βρήκε μια λύση για να πάρει τον έλεγχο του Μονακό. Μετά, έκαναν ό,τι ήθελαν», συμπλήρωσε.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Η μάχη για τη διαδοχή χρονολογείται από την περίοδο 1922-1944, όταν ο Λουδοβίκος Β’ του Μονακό δεν είχε κληρονόμους. Ο Ντε Κασάν υποστηρίζει ότι ο θρόνος θα έπρεπε να περάσει στο δεύτερο «κλαδί» του οικογενειακού δέντρου των Γκριμάλντι, από το οποίο κατάγεται. Τότε αυτό θα σήμαινε ότι πρίγκιπας του Μονακό θα ήταν ο Γουλιέλμος Β’, ένας Γερμανός, κάτι αδιανόητο για τη Γαλλία στα πρόθυρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τελικά, ο Λουδοβίκος που δεχόταν πιέσεις από το Παρίσι υιοθέτησε την Σαρλότ Λουίζ, κόρη της ερωμένης του Μαρί Ζιλιέτ Λουβέ, μιας τραγουδίστριας καμπαρέ, η οποία ήταν η προγιαγιά του πρίγκιπα Αλβέρτου. Νόμος του 1911 αναγνώρισε αυτή τη διαδοχή, που αργότερα όμως κρίθηκε παράνομη. Ενας δεύτερος νόμος πέρασε το 1918 και η Γαλλία με το Μονακό υπέγραψαν συνθήκη που προέβλεπε ότι όλοι οι μελλοντικοί Μονεγάσκοι πρίγκιπες θα έπρεπε να έχουν την έγκριση της Γαλλίας.
Ο Ντε Κασάν υποστηρίζει ότι αυτή η «παράδοξη» αλλαγή των κανονισμών σήμαινε πως ο θρόνος του Μονακό πέρασε σε ένα παιδί «που δεν είχε καμία σχέση με τη βασιλική οικογένεια» αλλά χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί νέα σειρά διαδόχων.
«Πίστευα ότι ήταν λάθος των Γκριμάλντι, αλλά μετά ανακάλυψα ότι το γαλλικό κράτος είχε προκαλέσει αυτή τη δραματική αλλαγή για εμάς», δήλωσε ο αριστοκράτης.
Πηγή: Guardian