Οι διεθνείς επαφές Παπανδρέου για την αναδιάρθρωση - iefimerida.gr

Οι διεθνείς επαφές Παπανδρέου για την αναδιάρθρωση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παρασκηνιακή συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεχίζεται με τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιεί μπαράζ διεθνών επαφών ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Γ. Παπανδρέου συνομίλησε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικώς και με άλλους ηγέτες (Ομπάμα, Σαρκοζύ) για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης. Η ελληνική πλευρά ζητά τρία πράγματα: Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας (περίπου 265 δις ευρώ), μείωση του επιτοκίου και δίχρονη χαριστική περίοδο αποπληρωμής (τα πρώτα δύο χρόνια από τότε που θα τεθεί εν ισχύει η συμφωνία θα πληρώνουμε μόνο κεφάλαιο και όχι τόκους.

Σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δεν συζητούν για haircut («κούρεμα») καθώς θα μας έβγαζε για δεκαετίες εκτός αγορών. Μια τέτοια συμφωνία θα είναι ίσως η «έξυπνη» αναδιάρθρωση στην οποία μας παροτρύνουν ολοένα και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές και παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες. Ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμη και τα «ανταλλάγματα» αναμένεται να είναι βαριά κάτι που θα διαφανεί τόσο στη μεθαυριανή επίσκεψη της «Τρόικα» όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει να προεδρεύσει σε δύο ευρείες συναντήσεις στο γραφείο του στη Βουλή: Η μία με το οικονομικό επιτελείο που θα έχει προετοιμαστικό χαρακτήρα για τους ελέγχους της τρόικα. Η δεύτερη θα αφορά στο κέντρο της Αθήνας και θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Έχει ενδιαφέρον εδώ το γεγονός ότι η πρόταση Μπιρμπίλη για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου (ένα παλιό όραμα του Αντώνη Τρίτση) συναντά την αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου.

Επίσης ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί στις 12:30 μ.μ., με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας, Βασίλη Μπολάνο και τον Πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ