Σε νέο χαμηλό για τέταρτη μέρα υποχώρησε η τουρκική λίρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του στην κόντρα με τις ΗΠΑ για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Η λίρα κατέγραψε κάποια στιγμή απώλειες έως και 11% έναντι του δολαρίου στις ασιατικές αγορές, για να ανακτήσει κάποιο έδαφος όταν τέθηκαν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα στην τουρκική οικονομία και μπήκαν όρια σε Swap συναλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών -και γαμπρός του Τούρκου προέδρου- Μπεράτ Αλμπαϊράκ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα δημοσιονομικά μέτρα με στόχο να καθησυχάσει τις αγορές και να ανακοπεί η αστάθεια και η κάθετη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο.
Ο Αλμπαιράκ δήλωσε ότι η τουρκική λίρα στοχοποιήθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε πως «έχουμε προετοιμάσει ένα πλάνο δράσης για να αμβλύνουμε την μεταβλητότητα απέναντι στο δολάριο». «Θα εισάγουμε το αναγκαίο δημοσιονομικό μέτρο, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για επίθεση στην τουρκική οικονομία».
Το τουρκικό νόμισμα πληρώνει τα σπασμένα της κλιμακούμενης αμερικανο-τουρκικής κόντρας και των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα για την παρατεινόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον, αλλά και της ατζέντας της ανάπτυξης με κάθε κόστος της κυβέρνησης Ερντογάν.
Η βουτιά της λίρας προκάλεσε τριγμούς στις αγορές, παρασέρνοντας σε ετήσιο χαμηλό και τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως το μεξικανικό πέσο, η ινδονησιακή ρουπία και το νοτιοαφρικανικό ραντ.
Το ξεπούλημα συνιστά και ψήφο δυσπιστίας προς το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία, με το οποίο ο Ερντογάν διεύρυνε τις εξουσίες του, ουσιαστικά παραλύοντας τη γραφειοκρατία στην Άγκυρα. Σε χθεσινές του ομιλίες ο Ερντογάν εμφανίστηκε απτόητος κι ορκίστηκε να μην ενδώσει στις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε «οικονομικό πόλεμο». Παράλληλα απέκλεισε να προσφύγει η χώρα του στο ΔΝΤ.