Η γκασπάτσο, ή γκαθπάτσο κατά την ισπανική προφορά, είναι μια πεντανόστιμη σούπα με καταγωγή από την Ανδαλουσία.
Πρόκειται για μια κρύα σούπα από φρέσκα λαχανικά. Ένα κλασικό πιάτο της ισπανικής κουζίνας, που προέρχεται από τη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας. Η σούπα γκασπάτσο καταναλώνεται ευρέως στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιριών, καθώς είναι απίστευτα δροσιστική.
Υπάρχουν και άλλες συνταγές που ονομάζονται γκασπάτσο, ωστόσο αυτή είναι η πιο δημοφιλής της διάσημης κρύας σούπας.
Η σούπα γκασπάτσο έχει αρχαίες ρίζες. Υπάρχει μια σειρά θεωριών για την προέλευσή της. Λέγεται ότι την έφεραν στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι Ρωμαίοι με τη μορφή σούπας ψωμιού με ελαιόλαδο, νερό και σκόρδο.Λίγο αργότερα έγινε μέρος της κουζίνας της Ανδαλουσίας, ιδιαίτερα της Κόρδοβας, της Σεβίλλης και της Γρανάδας.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η σούπα γκασπάτσο εξελίχθηκε όταν προστέθηκαν οι ντομάτες. Αυτή είναι και εκδοχή που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε τα υλικά και την εκτέλεσή της στο bovary.gr