Ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο London School of Economics, δήλωσε ότι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι αναγκαίο προκειμένου να υλοποιηθούν οι δύσκολες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είπε, ότι ενώ η χώρα έχει κάνει μια «επιθετική» δημοσιονομική προσαρμογή, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί πλήρως η αναδιάρθρωση χρέους της χώρας.
«Η Ελλάδα πρέπει να σπάσει τα ταμπού της. Έως τώρα υπάρχει ένα ταμπού για την υποχρεωτική απόλυση υπαλλήλων στο Δημόσιο, όπου θεωρείται ένας υπερστελεχωμένος τομέας. Υπάρχει ακόμα ένα ταμπού για την κατάργηση οργανισμών που δεν χρειάζονται πλέον», είπε ο Τόμσεν μιλώντας από το Λονδίνο.
Όπως υποστήριξε, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κέρδισε κοινοβουλευτική έγκριση στις 21 Μαρτίου για το δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ (173 δισεκατομμύρια δολάρια), και η Ελλάδα προώθησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία νωρίτερα αυτό το μήνα, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάσωση.
Μετά τις εκλογές, όμως, δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας». Είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.
«Παραμένει αβέβαιο, με αυτό το υψηλό επίπεδο του χρέους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα, πότε θα επιτραπεί η ''πρόσβαση'' στις αγορές», είπε. «Δεν υπάρχει περιθώριο για ελιγμό ή διολίσθηση της πολιτικής», προσέθεσε.
Παράλληλα, παραδέχτηκε πως οι φόροι είναι αβάσταχτοι για τους Έλληνες όμως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή.
«Ενώ η δημοσιονομική προσαρμογή είναι άνευ προηγουμένου και αρκετά εντυπωσιακή, αναμφίβολα κοινωνικά είναι πάρα πολύ οδυνηρή», αναφέρει ο κ. Τόμσεν και προσθέτει πως μια «σημαντική προσαρμογή εξακολουθεί να είναι αναγκαία, στο 6-7 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».
Είπε ότι αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής «δεν βλέπω πώς μακροπρόθεσμα μπορεί να διατηρήσει τα κοινωνικά πρότυπα που αναμένονται από μια χώρα της Ευρώπης, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της».
Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για αυξήσεις φόρων ή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.