Οι διεθνείς εξελίξεις, με επίκεντρο την Ρώμη, κλείνουν την έξοδο στις αγορές, που διαφημίζει το οικονομικό επιτελείο.
Η διεθνής αναταραχή που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία, ανεβάζουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν πόσο λάθος υπήρξε η απόφαση Αλ. Τσίπρα να μην δεχθεί την προληπτική πιστωτική γραμμή, που πρότεινε η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που καθιστούν όνειρο θερινής νυκτός οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο στις αγορές είτε άμεσα, είτε μέχρι το Φθινόπωρο, χαλάνε και την φιέστα του Πρωθυπουργού για το τέλος των μνημονίων.
Οι βασικοί λόγοι που τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα είναι η νευρικότητα που κυριαρχεί εκ νέου γύρω από την ιταλική αγορά, εξαιτίας του προϋπολογισμού του 2019, με τους επενδυτές να ανησυχούν για επικείμενη ρήξη μεταξύ της Ρώμης και των Βρυξελλών. Δεν είναι όμως μόνο οι εξελίξεις στην Ρώμη. Το διεθνές περιβάλλον είναι επιβαρυμένο και λόγο της κρίσης που έχει χτυπήσει την τουρκική αγορά και τα τουρκικά ομόλογα, αλλά και οι κραδασμοί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πήρε και πάλι την ανηφόρα, μετά ένα πολύ μικρό διάλειμμα, «σπάζοντας» εκ νέου το φράγμα του 4%. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 4,144% με άνοδο της τάξεως του 4,15%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιουνίου. Ακόμα πιο έντονες ήταν οι πιέσεις στο 5ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,212% με άνοδο της τάξεως του 5,28%, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Ιουνίου, ενώ το 7ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση της τάξεως του 3,725% από 3,51% προηγουμένως, έχοντας απομακρυνθεί και πάλι από το επίπεδο της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%).
Πλέον το στοίχημα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές πριν από τις 20 Αυγούστου έχει ήδη χαθεί, και καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι δυνατή μιά νέα έκδοση τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί το διεθνές περιβάλλον οχι απλώς δεν βελτιώνεται, με τις εξελίξεις στην Ιταλία να αποσταθεροποιούν τους επενδυτές, αλλά επιβαρύνεται με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, αποφεύγοντας το ρίσκο, πραγματοποιώντας στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Τα προβλήματα της εξόδου στις αγορές επεσήμανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σημειώνοντας οτι «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη, δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».
Η εικόνα έγινε ακόμα πιό θολή εξαιτίας και της κόκκινης κάρτας που έβγαλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ετσι οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου βασίζονται τώρα στις πληροφορίες για μια μεγάλη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, που θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές. Πλήν όμως αυτές οι ελπίδες και οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται καθώς εκτιμάται οτι η όποια αναβάθμιση θα μία συντηρητική αναβάθμιση, η οποία θα διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα μακριά ακόμα από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού».