Η απουσία ενημέρωσης και ο κακός συντονισμός οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.
Αυτό επισημαίνει ο επόπτης του Κέντρου Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, επισημαίνοντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «δεν δόθηκε στον κόσμο η δυνατότητα εξόδου από την πύρινη λαίλαπα».
Όπως σημειώνει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός, ο όποιος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για το νέο σχεδιασμό της δασοπροστασίας, «οι εκτροπές της κυκλοφορίας νομίζω ότι δεν έγιναν συντονισμένα με την πυροσβεστική. Δεν δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες ώστε οι άνθρωποι να μεταβούν, ασφαλώς προς τη σωτηρία, δηλαδή προς τη θάλασσα. Και εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να ξαναγυρίσουν πίσω όσοι έρχονται από Αθήνα και αντίστοιχα να επιστρέψουν όσοι οδηγούσαν από Μαραθώνα».
Ο κ. Ζερεφός προειδοποιεί επίσης για τον κίνδυνο από τις επιβλαβείς ουσίες για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές.
«Δεν είναι μόνο τα οξείδια μολύβδου που γίνονται σκόνη και είναι επικίνδυνα, αλλά είναι το θέμα των σκεπών και των μονώσεων από αμίαντο. Ο αμίαντος ακόμη και στην κατεδάφιση, επειδή είναι επικίνδυνος για καρκίνο στους πνεύμονες, απομακρύνεται ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο», σημειώνει.
«Το 2018 ήταν μια ανώμαλη χρονιά. Ο Απρίλιος έδωσε ρεκόρ ζέστης και δυστυχώς ο Ιούλιος έδωσε ρεκόρ θανάτων από δασική πυρκαγιά. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά ένα μείγμα σωρείας γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία», τονίζει ο κ. Ζερεφός.