Η τελειότερη, ολική, μεταμόσχευση προσώπου έγινε στις ΗΠΑ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η τελειότερη, ολική, μεταμόσχευση προσώπου έγινε στις ΗΠΑ [εικόνες]

 Η τελειότερη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ολική μεταμόσχευση προσώπου, υποβλήθηκε άνδρας στην Αμερική, που πριν 15 χρόνια είχε τραυματιστεί με όπλο, κάτι το οποίο είχε ως συνέπεια την πλήρη παραμόρφώσή του.

Τις λεπτομέρειες της «τελειότερης μεταμόσχευσης προσώπου», όπως την αποκαλούν, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου και διήρκησε 36 ώρες, παρουσίασε σήμερα η ομάδα των χειρουργών του Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Ο 37χρονος άνδρας, πριν από 15 χρόνια είχε τραυματιστεί με όπλο στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί πλήρως. Συγκεκριμένα, έχασε τα χείλη και την μύτη του και οι κινήσεις του στόματός του ήταν περιορισμένες. Από τη στιγμή εκείνη, μάλιστα, κυκλοφορούσε μόνο με μάσκα.

Οι γιατροί πέτυχαν να δημιουργήσουν τις οδοντοστοιχίες, τα σαγόνια και κομμάτι της γλώσσας, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα δωρητών. Μάλιστα, οι γιατροί δήλωσαν ότι ο άνδρας έχει αρχίσει να «νιώθει» το νέο του πρόσωπο, να πλένει τα δόντια του και να ξυρίζεται, ενώ επανήλθε και η όσφρησή του.

Την εγχείρηση χρηματοδότησε το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση των τραυμάτων σε στρατιωτικούς - θύματα επιχειρήσεων.

Μάλιστα, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν αναμένεται να χρησιμοποιηθοόυν και στο μέλλον, σε περίπου 200 τραυματισμένους στρατιώτες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το 2005 στην Γαλλία, σε μία γυναίκα που της είχε κατασπαράξει το πρόσωπο ο σκύλος της.

Ο 37χρονος πριν υποβληθεί στην εγχείρηση μεταμόσχευσης προσώπου:

 Η τελειότερη, ολική, μεταμόσχευση προσώπου έγινε στις ΗΠΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο νεαρός Αμερικανός μετά το χειρουργείο:

 Η τελειότερη, ολική, μεταμόσχευση προσώπου έγινε στις ΗΠΑ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ