Δύο 24ωρα μετά το φονικό σεισμό στην Ινδονησία οι διασώστες εξακολουθούν να βγάζουν επιζώντες από τα ερείπια στο Λομπόκ.
Πάνω από εκατό άνθρωποι (για 98 νεκρούς κάνει λόγο ο επίσημος απολογισμός) σκοτώθηκαν και 236 τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ που χτύπησε το βράδυ της Κυριακής σπέρνοντας τον πανικό και καταστρέφοντας χιλιάδες κατοικίες.
Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο κοντά στο επίκεντρο του Εγκέλαδου στο βόρειο Λομπόκ.
Σ’ ένα χωριό ισοπεδώθηκε το τέμενος την ώρα που προσεύχονταν οι πιστοί. Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές διακρίνονται μέλη των ενόπλων δυνάμεων να βγάζουν από τα ερείπια ένα από τα θύματα.
«Είσαι ασφαλής, κύριε», είππε ένας από τους στρατιώτες στον συγκινημένο άνδρα.
Alhamdulillah ada korban yang bisa diselamatkan dari masjid yang roboh diguncang gempa 7 SR di Desa Lading-Lading Kecamatan Tanjung Kabupaten Lombok Utara. Evakuasi masih terus dilakukan oleh tim SAR gabungan. Semoga banyak yang bisa diselamatkan. pic.twitter.com/hJ0NKZUB53
«Δόξα στο Θεό, που μπορούν ακόμη να σωθούν θύματα από το τέμενος που κατέρρευσε από το σεισμό. Ας ελπίσουμε να σωθούν κι άλλοι», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
Σε μια άλλη περιοχή, στο Πεμενάνγκ, οι διασώστες ανέσυρε ζωντανή μια 23χρονη από τα ερείπια ενός καταστήματος.
Η Νάντια Ρεβανάλε πέρασε δύο μέρες εγκλωβισμένη στα μπάζα. Γείτονες άκουσαν τις φωνές της και ειδοποίησαν τα σωστικά συνεργεία, που απομάκρυναν με γυμνά χέρια τα κομμάτια του τσιμέντου στην πρώτη φάση της επιχείρησης από το φόβο κατάρρευσης. Μετά από τέσσερις ώρες κατάφεραν να τη βγάλουν ζωντανή και ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Τις προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνουν, ωστόσο, σε άλλα σημεία οι διακοπές ρεύματος, οι βλάβες στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, οι κατεστραμμένες γέφυρες και οι δρόμοι. Οι Αρχές έχουν κηρύξει το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τις 11 Αυγούστου, καθώς προσπαθούν να δημιουργήσουν καταλύματα για τους χιλιάδες αστέγους και να τους εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, νερού, φαρμάκων και ιματισμού.
Από το βράδυ της Κυριακής ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, που σπέρνουν τον πανικό σε ντόπιους και τουρίστες και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το Λομπόκ είχε ήδη πληγεί από έναν φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ στις 29 Ιουλίου, όταν έχασαν τις ζωές τους 17 άνθρωποι.
Πανικόβλητοι τουρίστες κατέκλυσαν χθες το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, στο νότιο τμήμα του, πολλοί κοιμήθηκαν στο δάπεδο.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα τουριστών που καταφθάνουν με στόχο να πάρουν το πρώτο αεροπλάνο και να φύγουν από το Λομπόκ, προστέθηκαν νέα δρομολόγια και το αεροδρόμιο παραμένει ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο.
Τα νοσοκομεία του νησιού έχουν πλημμυρίσει με τραυματίες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι – ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- διανυκτέρευσαν σε αυτοσχέδιες σκηνές δίπλα στους δρόμους.
Περίπου 2.700 παραθεριστές, ντόπιοι και αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν από τις γειτονικές νήσους Γκίλι, πολλοί εξ’ αυτών ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βρουν μια θέση στα σωστικά σκάφη.
Φωτογραφίες: ΑΡ