Μεγαλώνει η τρύπα στον ΟΑΕΕ - Φέρνει νέο κούρεμα 30% στις συντάξεις - iefimerida.gr

Μεγαλώνει η τρύπα στον ΟΑΕΕ - Φέρνει νέο κούρεμα 30% στις συντάξεις

Μεγαλώνει η τρύπα στον ΟΑΕΕ - Φέρνει νέο κούρεμα 30% στις συντάξεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναπόφευκτο θεωρείται το κούρεμα των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, καθώς το έλλειμμα του Ταμείου το 2012 χτύπησε κόκκινο, φθάνοντας στα 822 εκ. ευρώ.

Βασική αιτία αύξησης του ελλείμματος, θεωρείται το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα από τις εισφορές, σε ποσοστό 30%. Μάλιστα, για το 2012 τα έσοδα από τις εισφορές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,487 εκ. ευρώ, όταν το 2011 βάσει της εκτίμησης που είχε γίνει, υπολογιζόταν ότι θα ανέλθουν στα 2,127 δισ. ευρώ.

Βάσει του προϋπολογισμού που έχει καταρτισθεί, και κατατέθηκε χθες προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο, τα έσοδα για το Ταμείο το 2012 υπολογίζονται στα 4,311 δισ. ευρώ, ενώ τα έξοδα στα 5,133 δισ. ευρώ.

Πάντως χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν ανέκρινε τον προϋπολογισμό του 2012, αναθέτοντάς την για μετά τις εκλογές, από τη νέα Διοίκηση.

Τα στοιχεία πάντως που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποδεικνύουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, καθώς το τελευταίο δίμηνο του 2011, κατέβαλλαν τις εισφορές τους μόλις το 54,14% των ασφαλισμένων.

Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τρύπα 95 εκ. ευρώ, αφού από 250εκ. που επρόκειτο να μπουν στα ταμεία, εισπράχθηκαν μόλις 155εκ. ευρώ.

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μείωση των συντάξεων είναι αναπόφευκτη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2012, αφού θεωρείται απίθανο να δοθεί στο Ταμείο η οποιαδήποτε επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τις αρνητικές προβλέψεις ενισχύει το γεγονός ότί ήδη ο ΟΑΕΕ το πρώτο δίμηνο του 2012, έχει καταναλώσει το 30% της χρηματοδότησής του.

Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, υπάρχουν διατάξεις και για τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα:

  • Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από την σύνταξη λόγω οφειλών του συνταξιούχου από 15.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ. Επεκτείνεται η ρύθμιση των οφειλών και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοκινητιστές που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 20.000 ευρώ να μεταβιβάσουν το ΔΧ όχημά τους, προκειμένου να λάβουν σύνταξη από την οποία θα παρακρατηθεί το ποσό των οφειλών τους με έκδοση από τον ΟΑΕΔ σχετικής βεβαίωσης.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ εφόσον είναι ενήμεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και την τηρούν, να καταταχθούν στην πρώτη ή δεύτερη κατώτερη κατηγορία από αυτήν που ασφαλίζονται για χρονικό διάστημα μέχρι 31/12/2014. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που ανήκει στην 6η κατηγορία ασφάλισης και πληρώνει 810 ευρώ το δίμηνο σε εισφορές, επιλέγοντας την 4η κατηγορία θα πληρώνει 150 ευρώ λιγότερα το δίμηνο.
  • Ρυθμίζεται το θέμα ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων όλων των κατηγοριών με κριτήριο την αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Συγκεκριμένα: α) ιδιοκτήτες καταλυμάτων μέχρι 5 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ β) ιδιοκτήτες καταλυμάτων από 6 έως 10 δωμάτια σε όλη την επικράτεια καθώς και ιδιοκτήτες από 11 δωμάτια και άνω σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης (κάτω των 2.000 κατοίκων) ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ στην πρώτη κατηγορία με έκπτωση 30% επί των ασφαλιστικών εισφορών με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Οι αγρότες και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kw υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ