Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα στην Σιγκαπούρη με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξεπεραστεί η νέα διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα με αφορμή την κράτηση ενός αμερικανού ευαγγελικού πάστορα στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενάμιση χρόνο που πέρασε σε τουρκική φυλακή καθώς διώκεται για σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και «κατασκοπεία», κατηγορίες που ο ίδιος ο ιερωμένος και η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτουν.
Η τελευταία επέβαλε κυρώσεις σε βάρος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να αντιδρά απειλώντας να λάβει μέτρα αντιποίνων.
Η Ουάσινγκτον προτιμά «μια διπλωματική προσέγγιση», διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας τη συνάντηση των δύο υπουργών σήμερα το μεσημέρι (12:30 τοπική ώρα, 07:30 ώρα Ελλάδας), χωρίς τηλεοπτικές κάμερες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στη Σιγκαπούρη.
Αλλά «όλο αυτό διαρκεί πάρα πολύ», ανέφερε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χέδερ Νάουερτ αναφερόμενη στην κράτηση του πάστορα Μπράνσον, η δίκη του οποίου άρχισε την άνοιξη και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή έως και 35 χρόνων κάθειρξης.
Μίλησαν και στο τηλέφωνο
Πομπέο και Τσαβούσογλου είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Τετάρτη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων στους τούρκους υπουργούς Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν μείζονα ρόλο στη σύλληψη και τη φυλάκιση του πάστορα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς και ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ανέβασαν τους τόνους αφότου ο ιερωμένος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Αντί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης τουναντίον όξυνε την κρίση στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, που είχαν ήδη επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω των διαφωνιών τους όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ