«Mea culpa» -Ο Μαδούρο ομολογεί την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής - iefimerida.gr

«Mea culpa» -Ο Μαδούρο ομολογεί την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής

O πρόεδρος της Βενεζουέλας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ευθύνη του για την οικονομική κρίση που σακατεύει τα τελευταία χρόνια τη χώρα του αναγκάστηκε να αναγνωρίσει εν μέσω σφοδρών επικρίσεων ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Τα παραγωγικά μοντέλα που δοκιμάσαμε ως τώρα απέτυχαν κι η ευθύνη είναι δική μας. Είναι δική μου και δική σας», είπε ο Νικολάς Μαδούρο στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

Παρά τους τεράστιους φυσικούς της πόρους η λατινοαμερικανική χώρα διέρχεται μια οξύτατη οικονομική κρίση, με τεράστιες ελλείψεις βασικών αγαθών, τροφίμων και φαρμάκων, κατάρρευση υποδομών και υπηρεσιών με τελευταίο παράδειγμα το μπλακάουτ της Τετάρτης που βύθισε στο σκοτάδι τα 4/5 της πρωτεύουσας Καράκας.

Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη και με έναν υπερπληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει φέτος το 1.000.000% (!) σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Η αριστερή κυβέρνηση επιρρίπτει συχνά την ευθύνη για την τραγική κατάσταση της οικονομίας στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει, όπως λέει, εναντίον της η Ουάσιγκτον σε συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό και σε γειτονικά κράτη.

Αλλά ο Μαδούρο κάλεσε χθες τους υπουργούς του να αλλάξουν τροπάριο...

«Μας επιτίθεται ο ιμπεριαλισμός; Αρκετά με τη γκρίνια. Δεν θα με δείτε να γκρινιάζω. Δεν ρίχνω πλέον το φταίξιμο σ’ αυτούς. Δεν θα με δείτε να γκρινιάζω μπροστά στον ιμπερισαλισμό. Ας μας επιτίθενται. Εμείς πρέπει να γίνουμε παραγωγικοί ανεξάρτητα από την ξένη επιθετικότητα, με ή χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να κάνουμε τη Βενεζουέλα οικονομική δύναμη. Θέλω λύσεις, σύντροφοι», είπε, πετώντας το μπαλάκι στους συνεργάτες του.

Ο Μαδούρο «βλέπει» ανάκαμψη σε μια διετία

Όμως παρά την ομολογία της αποτυχίας των πολιτικών του ο Μαδούρο εξέφρασε την ελπίδα ότι η οικονομία θα ανακάμψει σε μια διετία. «Υπολογίζω ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να φθάσουμε σε υψηλό επίπεδο σταθερότητας και να δούμε τις πρώτες ενδείξεις μιας νέας οικονομικής ευημερίας που δεν θα επηρεάζου την κοινωνική ασφάλεια και προστασία», είπε.

Η αριστερή κυβέρνηση έχει λάβει μέχρι σήμερα μια σειρά αποτυχημένων μέτρων για να βγάλει τη χώρα από την τετραετή ύφεση. Κρατικοποίησε ολόκληρες βιομηχανίες, όπως του χάλυβα και του τσιμέντου, χρησιμοποίησε το στρατό για να ελέγξει τη μαύρη αγορά κι έκανες αρκετές προσπάθειες χειραγώγησης του εθνικού νομίσματος. Αλλά τα μέτρα επέφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια πρωτοφανής πληθωριστική κρίση.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και οι πωλήσεις αργού αγγίζουν περίπου το 96% των εσόδων της χώρας. Αλλά ο κλάδος έχει υποστεί τέτοια πλήγματα, αφότου ανέλαβε τα ηνία η κυβέρνηση Μαδούρο, ώστε να μελετούν ακόμη και το ενδεχόμενο να εισάγουν πετρέλαιο προς διϋλιση, ώστε να ανταποκριθούν στα συμβόλαια παράδοσης της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενεζουέλα Νικόλας Μαδούρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ