Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς χαιρέτισε τον επαναπατρισμό των λειψάνων 55 στρατιωτικών των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας σε μια τελετή στη Χαβάη την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».
Τα λείψανα παραδόθηκαν από τη Βόρεια Κορέα στον αμερικανικό στρατό την περασμένη εβδομάδα, σε εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν στη Σιγκαπούρη τη 12η Ιουνίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Ορισμένοι έχουν αποκαλέσει τον Πόλεμο της Κορέας τον ξεχασμένο πόλεμο. Αλλά σήμερα, αποδεικνύουμε ότι αυτοί οι ήρωες δεν ξεχάστηκαν ποτέ. Σήμερα, τα αγόρια μας επιστρέφουν στο σπίτι τους», είπε ο Πενς κατά τη διάρκεια της τελετής στη στρατιωτική βάση Περλ Χάρμπορ-Χίκαμ.
«Ο πατέρας μου, ο υπολοχαγός Εντ Πενς, είχε πολεμήσει στον Πόλεμο της Κορέας», αφηγήθηκε ο αμερικανός αντιπρόεδρος. «Γύρισε με ένα μετάλλιο στο στήθος. Αλλά ο πατέρας μου, που μας άφησε εδώ και τριάντα χρόνια πλέον, μας έλεγε πάντα ότι οι αληθινοί ήρωες ήταν εκείνοι που δεν γύρισαν στα σπίτια τους».
Μεταγωγικό αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε τα λείψανα και τα μετέφερε από τη βορειοκορεάτικη πόλη Γουονσάν σε αμερικανική στρατιωτική βάση την Παρασκευή.
Ο Πενς διευκρίνισε πως ακόμη δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι στρατιώτες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, στον αμερικανικό στρατό παραδόθηκαν οι μεταλλικές ταυτότητες μόνο ενός από τους 55 πεσόντες. Ιατροδικαστικοί θα εξετάσουν τώρα τα λείψανα σε μια προσπάθεια να αναγνωριστούν.
«Σήμερα, μόνο ο Θεός ξέρει ποιοι είναι. Αλλά σύντομα θα ξέρουμε τα ονόματά τους. Και θα αφηγηθούμε τις ιστορίες του θάρρους τους», είπε ο Πενς.
Στο ακροατήριο ήταν οικογένειες πεσόντων και αγνοουμένων στον πόλεμο.
Τα λείψανα επέστρεψαν στις ΗΠΑ 65 χρόνια μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Κορέα.
Περίπου 33.000 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον Πόλεμο της Κορέας (1950-53) και 7.700 θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι. Από το 1996 ως το 2005 είχαν ανακτηθεί οι σοροί 220 στρατιωτικών, αλλά η επιχείρηση τερματίστηκε με απόφαση της Ουάσινγκτον το 2005. Από τους 7.700 αγνοούμενους, οι 5.300 χάθηκαν σε εδάφη της σημερινής βόρειας Κορέας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ