Σε ανοδική πορεία επανήλθε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος και διαμορφώθηκε στις 105,3 (από 102,5) μονάδες, επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014.
Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ στις κατασκευές και τις υπηρεσίες ο σχετικός δείκτης υποχωρεί.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «η γενικότερη δυναμική του δείκτη τους τελευταίους μήνες είναι συνεπής με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και βραχυχρόνιους δείκτες σε διάφορους κλάδους, όπου οι τάσεις είναι κατά βάση ανοδικές. Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής χωρίς εκπλήξεις και οι αποφάσεις για το μετα-μνηνονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλουν στη σταθεροποίηση του οικονομικού πλαισίου και επιτρέπουν τη βελτίωση των προσδοκιών σε τμήματα της οικονομίας.
Ακόμη και αν δεν δημιουργείται ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς, οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου η δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας.
Επιπλέον, παράγοντες με θετική επίδραση κατά τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή το εξωτερικό εμπόριο και η τουριστική κίνηση διατηρούν τη δυναμική τους. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η έρευνα κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος ολοκληρώθηκε πριν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική και ενδεχόμενες επιδράσεις δεν έχουν ενσωματωθεί ως τάση στα στοιχεία του Ιουλίου».
Αναλυτικότερα:
- στη βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα και τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητα
- στις κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων επιδεινώνονται, ενώ εκείνες για την απασχόληση κινούνται στα ίδια επίπεδα
- στο λιανικό εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να κλιμακώνεται ελαφρώς
- στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της
- στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώνονται οριακά, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας, αλλά και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται
Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη και την ΕΕ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-0,2) στην Ευρωζώνη για τέταρτο κατά σειρά μήνα, στις 112,1 μονάδες, ενώ δεν μεταβάλλεται (+0,1) ούτε στην ΕΕ (112,3 μονάδες). Σε επίπεδο τετραμήνου, οι δείκτες σταθεροποιούνται, καταγράφοντας οριακές απώλειες των 0,7 και 0,4 μονάδων από τον Μάρτιο και μετά.
Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, οι αμετάβλητες προσδοκίες είναι το διττό αποτέλεσμα αφενός της επιδείνωσης των δεικτών στη βιομηχανία (-1,1) και το λιανικό εμπόριο (-0,8), και αφετέρου της ανόδου στις υπηρεσίες (+0,9), αφού στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (0,0) και τις κατασκευές (-0,2), οι σχετικοί δείκτες δεν μεταβάλλονται. Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης βελτιώνεται μόνο στην Γερμανία (+0,9), ενώ επιδεινώνεται στην Ιταλία (-0,6) και την Ισπανία (-1,7) και διατηρείται στα ίδια επίπεδα στην Ολλανδία (0,0) και την Γαλλία (-0,1).
Στην ΕΕ, καταγράφεται σχετική σταθερότητα στον δείκτη στην Πολωνία (+0,3) και άνοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,6). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες ακολουθούν την τάση της Ευρωζώνης στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ αντίθετα από την Ευρωζώνη βελτιώνονται στις κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ