Στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των συντακτών, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ ευθύνες.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους δεν είναι ορθή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ συγκεκριμένες ευθύνες ευθύνες, διότι ήταν κομμάτι του πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε για 40 χρόνια».
Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι και στο παρελθόν, η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές έχει οδηγήσει και σε υπερβολές. «Σήμερα όμως, δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν σε αυτό. Αντίθετα έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό τον βούρκο. Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά την ανάληψη ευθυνών, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την Ρένα Δούρου και αν κρίθηκαν σωστές οι πρωτοβουλίες που έλαβε ή δεν έλαβε η Περιφερειάρχης Αττικής, ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να μιλήσει για ευθύνες.
«Η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή. Θα γίνει με νηφαλιότητα, χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την ενδεχόμενη ευθύνη του οποιουδήποτε, όταν παρέλθει η κρίση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία», τόνισε ακόμη.
Λίστα με 2.500 αυθαίρετα προς κατεδάφιση
Κατά την ενημέρωση, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.
Τα μέτρα για τους πληγέντες
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στην υλοποίηση των μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.
Με σημερινή τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών «απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών».
Από το υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για τη διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών. Εως τις 4 μ.μ. είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.
Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία και η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 - 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε για φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.
Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου, η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.
Το υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.
Επίσης, οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου, ενώ ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555 για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.
Όσον αφορά την κριτική που άσκησε το ΚΚΕ σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε «ψίχουλα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα επιδόματα που θα δοθούν, «πέραν των όσων ορίζει ο νόμος» είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν. «Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν θα αφορούν το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν».
Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο υπουργός είπε πως χρειάζεται, είτε σφραγίδα ιατροδικαστή είτε γιατρού και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του αποσιωπήθηκε. Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν και επανέλαβε ότι μόλις υπήρξαν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ίδιος ενημέρωσε, στις 2.30 το βράδυ, ότι υπάρχει επιβεβαιωμένος αριθμός τουλάχιστον 20 νεκρών. Σχολίασε επίσης ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για απόκρυψη νεκρών» και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί ούτε αποκρύβονται ούτε εικάζονται», συμπληρώνοντας ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες πληροφορίες.
Ερωτηθείς αν στον καταλογισμό ευθυνών θα συμπεριληφθεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα πρόσωπα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν ώστε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και παράλληλα «να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα».
Σχετικά με την εκκένωση της περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Πυροσβεστική έκανε τη σχετική εισήγηση, αλλά σύμφωνα με την ίδια, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιοδήποτε» είπε και τόνισε ότι σημασία έχει «αποτιμήσουμε ό, τι έγινε και ό, τι δεν έγινε» και να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες.
Όσον αφορά τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος το βράδυ της πυρκαγιάς, ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Σαντορινιός βρισκόταν στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε το Λιμενικό, ενώ ο κ. Κουρουμπλής βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον κ. Τόσκα, αλλά και με τον πρωθυπουργό.
Πηγή: ΑΠΕ