Δεν έχουν τέλος τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της καταστροφής στο Μάτι.
Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε η δυνατότητα εκκένωσης των 15.000-20.000 πολιτών από την ξηρά από το Μάτι, εξαιτίας της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Ωστόσο κανείς δεν έχει μιλήσει για την επιλογή εκκένωσης δια θαλάσσης.
Μάλιστα αυτό προβλέπεται.
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 10ης Ιουλίου 2014, με αριθμό φύλλου 1869, όπου καθορίζεται η οργάνωση, διάρθρωση, λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), δύο αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής υποχρεούνται να βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.), σε διπλανή αίθουσα από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), στο Χαλάνδρι. Ο νόμος «υποχρέωσης» παρουσίας των Λιμενικών περιγράφεται στον νόμο 4249/2014, άρθρο 68, παρ. 4γ, ο οποίος αναφέρει: «προβλέπεται να υπηρετούν λιμενικοί στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων/ Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας» ενώ με το ΦΕΚ 2993 β΄ /5-11-2014, προβλέπονται 2 θέσεις στελεχών Λιμενικού Σώματος στο Συντονιστικό Κέντρο.
Οι λάθος εκτιμήσεις και η ατολμία για εκκένωση
Κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν έκρινε πως το διάστημα μεταξύ 17:45 και 18:25, όταν η φωτιά πέρασε την Λεωφόρο Μαραθώνος, θα έπρεπε να λάβει την απόφαση εκκένωσης με την βοήθεια του Λιμενικού Σώματος ή άλλων σκαφών που έπλεαν στην περιοχή.
Τελικά τα σκάφη του λιμενικού έφτασαν στις ακτές; στο Μάτι όταν ο κόσμος έφτασε με δική του πρωτοβουλία εκεί σε μία προσπάθεια να σωθεί από τις φλόγες.
Το Ε.Σ.Κ.Ε. έχει υπό την αιγίδα του το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.), τα οποία συγχωνεύτηκαν και αποτελούσαν επιμέρους μονάδες του Ε.Σ.Κ.Ε.
Στο Κ.Ε.Π.Π. απασχολούνται ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας και το αναγκαίο προσωπικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και επιτελικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, και του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποσπώνται ή διατίθενται στο Ε.Σ.Κ.Ε. για τις ανάγκες του Κ.Ε.Π.Π., καθώς και ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας, άλλων φορέων σε έκτακτες περιπτώσεις και μετά από απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Κ.Σ.Ο.Π.Π.), όπως περιγράφεται στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως: «Στις περιπτώσεις που για την απομάκρυνση των πολιτών, κρίνεται αναγκαία η χρήση πλωτών θαλασσίων μέσων, η παρουσία και η συμβολή των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (Ν.4150/2013 ΦΕΚ 102/τευχ.Α και Π.Δ. 242/30-9-1999/ΦΕΚ 201/τευχ.Α)» όπως αναφέρθηκε και στις κατευθυντήριες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών.
Το Κ.Ε.Π.Π. μεριμνά επίσης για τη διασύνδεση του Ε.Σ.Κ.Ε. με τα Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και τα αντίστοιχα των εθνικών φορέων έκτακτης ανάγκης (ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, Ε.Κ.Α.Β. κλπ) καθώς και των επιχειρησιακών κέντρων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κάτι που ποτέ δεν έγινε ή δεν προβλέφθηκε με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς τύπου 4. Επισημαίνεται ότι το 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. φροντίζει για την στελέχωση των Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων όταν αυτό απαιτηθεί, στο Μάτι δεν απαιτήθηκε…
Το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης πρέπει να ενημερώνει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για τα σημεία υδροληψίας των αεροσκαφών. Επίσης, μεριμνά για την σταδιακή αποστολή των εναέριων μέσων έτσι ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, να υπάρχει συνεχής υποστήριξη των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Μεριμνά για τον ανεφοδιασμό των εναερίων μέσων έτσι ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού εναερίων μέσων στα αεροδρόμια.