Για τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής και την έλλειψη συντονισμού στην διαχείριση τους, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣKAI ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Νίκο Ανδρίτσο, ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι: «Όλος ο κόσμος, και όχι μόνο στη χώρα μας, είδε τι συνέβη και μάλιστα σε μια χώρα Ευρωπαϊκή και όχι τριτοκοσμική. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι παράγοντες δεν έδειξαν την απαραίτητη ετοιμότητα με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο του συντονισμού διαχειριστικής ανεπάρκειας.»
Αναφερόμενος ειδικά στην αρχική αντιμέτωπη του συμβάντος τόνισε ότι «έγιναν πολλές λάθος εκτιμήσεις, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και - βεβαία - δεν υπήρχε ένα σχέδιο ταχύτατης εκκένωσης της περιοχής ώστε να μην φτάσουμε εκεί που φτάσαμε και να έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς».
«Είμαι σίγουρος ότι θα μάθουμε και για άλλα περιστατικά τις επόμενες μέρες που θα οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα ότι πρόκειται ξεκάθαρα για συντονισμό διαχειριστικής ανεπαρκείας.»
Σίγουρα μια φυσική καταστροφή μπορεί να έχει ανθρώπινες απώλειες, αλλά όταν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, τότε σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά σε επίπεδο διαχείρισης του συμβάντος.
Για την ανάληψη πολίτικης ευθύνης από τον Πρωθυπουργό:
«Είναι καθαρά θέμα του πώς στέκεσαι απέναντι στις ευθύνες, και με ποιον αξιακό κώδικα πορεύεσαι. Δυστυχώς, μόλις τρεις μέρες μετά την τραγωδία, είδαμε να φέρνουν στη Βουλή μια τροπολογία για την αύξηση των αποδοχών των διοικητών των ΔΕΚΟ. Την ίδια στιγμή όπου όλοι οι Ευρωβουλευτές, προσπαθούσαμε να πιέσουμε την Κομισιόν ώστε το Ταμείο Αλληλεγγύης να συνεισφέρει πόρους και για την ανακούφιση των πληγέντων και όχι μόνο των υποδομών.
Αυτό δείχνει ότι έχει χαθεί το μέτρο, ότι δεν υπάρχει αίσθηση της πραγματικότητας. Όταν, εν μέσω εθνικού πένθους, πάει μια τέτοια τροπολογία στη βουλή για τι πράγμα συζητάμε;»
Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον
«Είχαμε μια τραγωδία τεραστίου μεγέθους. Πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση σε ανάλογες περιπτώσεις μελλοντικά. Γιατί οι ειδικοί μας προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι θα έχουμε πολλαπλάσια παρόμοια γεγονότα φυσικών καταστροφών και πρέπει να προετοιμαστούμε.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια ανοχύρωτη πολιτεία όπου οι πολίτες πληρώνουν δυσαναλόγους φόρους χωρίς να έχουν την προστασία του κράτους. Οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, να έχουμε ολοκληρωμένα σχέδια και να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά εργαλεία.»
Ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας
Ο Ευρωβουλευτής κατέληξε ότι πλέον υπάρχουν και νέες επιλογές που πρέπει να ενταχθούν στον αντιπυρικό σχεδιασμό: «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εισηγητής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συνεισέφερα στην δημιουργία του νέου Ευρωπαϊκού αυτόνομου μηχανισμού πολιτικής προστασίας . Η Ελλάδα θα έχει μεγάλα οφέλη από αυτόν γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, να αγοράσουμε νέα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Θα μπορούμε όμως μελλοντικά να ζητάμε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα διαθέτει τα δικά του, αποκλειστικά, μέσα και δεν θα χρειάζεται να βασίζεται στην εθελοντική συμμέτοχη των κρατών – μελών.»
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ