Πριν από 1,5 χρόνο, έκανε την πρώτη ελληνική γυναικεία αποστολή στο Εβερεστ. Τώρα, η Κική Τσακαλδήμη μετρά αντίστροφα για τη νέα περιπέτειά της.
Η 39χρονη από την Αλεξανδρούπολη έχει στόχο αυτή τη φορά να βάλει την ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο, στην κορυφή Ουχούρου, σε υψόμετρο 5.895 μέτρων.
Στα Ιμαλάια, οι καιρικές συνθήκες σε ύψος 8.250 μ. την ανάγκασαν να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Από αυτή την περιπέτεια κράτησε τα πάντα ως διδάγματα και έβαλε στον εαυτό της τη νέα πρόκληση.
«Η αποστολή είναι στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Higher Than Everest” που σαν ορειβατικό στόχο έχω θέσει το “Explorer Grand Slam” που είναι η ανάβαση στις επτά ψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων καθώς και η διάσχιση του Βόρειου και Νότιου Πόλου με τα πόδια», δήλωσε στο ΑΠΕ η Κική Τσακαλδήμη. «Ξεκινάω φέτος με το Κιλιμάντζαρο και του χρόνου θα συνεχίσω με άλλες τρεις κορυφές που θα είναι στην Αυστραλία (Κόσιουσκο 2.228 μέτρα), στη Νότια Αμερική (Ακονκάγκουα 6.962 μέτρα) και στην Ευρώπη (Ελμπρούς 5.642 μέτρα) και αν θα προλάβω, αναλόγως βέβαια και τα χρήματα, θα προσπαθήσω να διασχίσω και τον Βόρειο Πόλο».
A post shared by Higher Than Everest (@highereverest) on Jun 24, 2018 at 4:42am PDT
Η αποστολή στο Κιλιμάντζαρο
Η ομάδα θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας στις 4 Αυγούστου και από εκεί η Κική Τσακαλδήμη, μαζί με τον διεθνούς φήμης Ινδό ορειβάτη Satyabrata Dam, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της ομάδας, θα ξεκινήσουν την ανάβασή τους προς την κορυφή του μυθικού αφρικανικού βουνού.
Η συνολική διάρκεια της αποστολής αναμένεται να διαρκέσει οκτώ ή εννέα μέρες, αναλόγως με τον καιρό και μαζί τους θα βρίσκεται και ένας τοπικός οδηγός κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό από την εκεί νομοθεσία.
«Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμέτρησης των στοιχείων της φύσης με τα σωματικά και ψυχικά όρια, ένα μείγμα εικόνων, παλαιοντολογικής ιστορίας και σωματικής προσπάθειας σε γεωγραφικές συντεταγμένες που όλα σαν σύνολο ανάγουν την εμπειρία σε “ταξίδι στο βαθύ παρελθόν του πλανήτη μας”, κάτι που έχει πολύ πετυχημένα χαρακτηρίσει και ο αρχηγός της ομάδας, Satyabrata Dam, μια ανάβαση που ο ίδιος έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν», δήλωσε η 39χρονη.
Μπορεί το σχετικά χαμηλό υψόμετρο του Κιλιμάντζαρο, καθώς και η έλλειψη τεχνικών δυσκολιών να το κάνει να φαίνεται εύκολα προσεγγίσιμο. Ωστόσο, μόνο έτσι δεν είναι καθώς η νόσος του υψομέτρου όπως και οι κατολισθήσεις είναι «υπεύθυνες» για τον θάνατο αρκετών ορειβατών ετησίως.
«Τα βουνά είναι μεν μαγευτικά και οι καλύτεροι δάσκαλοι για τη εσωτερική σου αυτοβελτίωση, είναι όμως και αδυσώπητα. Μπορούν να σου πάρουν τη ζωή αν δεν τα αντιμετωπίσεις με υπευθυνότητα», τονίζει σχετικά και συνεχίζει λέγοντας πως στο Κιλιμάντζαρο «κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ή ακρωτηριάζονται από κρυοπαγήματα. Στο βουνό αν δεν είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, η ανάβαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό το έχω αποδεχτεί και προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κατά την προετοιμασία μου αλλά και κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το χρωστάω άλλωστε πέρα από τον εαυτό μου, στους ανθρώπους που αφήνω πίσω μου, τον άντρα μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια και φίλους που καρδιοχτυπούν κάθε φορά που βρίσκομαι στα ψηλά βουνά».
A post shared by Higher Than Everest (@highereverest) on May 21, 2018 at 2:11pm PDT
Υπάρχουν τουλάχιστον επτά διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή του βουνού, με την ελληνική αποστολή να επιλέγει την «Lemosho». «Πρόκειται από τις πιο επίπονες, καθώς είναι η πιο μεγάλη σε απόσταση, είναι και λίγο απαιτητική, ωστόσο είναι και η ομορφότερη καθώς κατά τη διάρκειά της διασχίζεις όλο το rain forest στη δυτική πλευρά του βουνού και καταλήγεις στην αντίθετη πλευρά του». Επίσης, λόγω της μεγάλης απόστασης που πρέπει να διανύσει κάποιος, «επιτρέπει στον ορειβάτη να εγκλιματιστεί σωστά στο μεγάλο υψόμετρο» όπως υπογραμμίζει.
Σημειώνει ακόμη πως «δεν κάνω τίποτα στη ζωή μου για να κατακτήσω πρωτιές. Αν αυτές συμβούν έχει καλώς. Ο στόχος όμως είναι μεγαλύτερος και πέρα αυτών» και συνεχίζει «θέλω να δείξω πως δεν έχει σημασία που είμαστε σήμερα αλλά που μπορούμε να φτάσουμε. Όταν κατεβαίνω από ένα βουνό ποτέ δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος πνευματικά. Αυτό το πράγμα που εγώ κερδίζω θέλω να το μεταλαμπαδεύσω και στους άλλους ανθρώπους. Κάτι που έκαναν και σε εμένα κάποιοι άλλοι άνθρωποι που μου έδωσαν τις δικές τους εμπειρίες, τις οποίες προσάρμοσα στον δικό μου τρόπο ζωής και είμαι σήμερα αυτό που είμαι. Τα πάντα γίνονται με σκοπό μέσα από τις πράξεις μου να εμπνέω και να δίνω δύναμη στις γυναίκες αλλά και στους Έλληνες ότι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα».
Το μήνυμα που στέλνει σε όλους είναι ότι παρόλο που η ίδια δεν είναι άνθρωπος με οικονομική άνεση, δεν σταματά να κάνει μεγάλα όνειρα. «Έχω το όνειρό μου και έχω πει ότι θα το κάνω» σημειώνει η ορειβάτισσα από την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει «αυτό που θέλω να πω στον κόσμο είναι να μην παρατούν τα όνειρά τους και να προσπαθήσουν για αυτά. Εάν είσαι εστιασμένος σε αυτό που θέλεις, θα βρεθεί ο τρόπος και η λύση για να το πετύχεις. Να μη σταματάνε να ελπίζουν και να σκέφτονται θετικά».
Η κ. Τσακαλδήμη θα έχει «παρέα» σε αυτή την προσπάθεια το Χαμόγελο του Παιδιού το οποίο και στηρίζει. «Θα έχω μαζί μου τη σημαία και θα μεταφέρω το μήνυμά τους “κανένα παιδί χωρίς χαμόγελο”» σημειώνει η ίδια.
A post shared by Higher Than Everest (@highereverest) on May 19, 2018 at 11:27pm PDT
Explorers Grand Slam: Η απόλυτη ορειβατική πρόκληση
Μπορεί την περασμένη χρονιά να επιχείρησε μια από τις πιο δύσκολες, αν όχι τη δυσκολότερη, ορειβατική αποστολή του κόσμου, την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ, ωστόσο, μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 δεν είχε κανένα υπόβαθρο σε σχέση με την ορειβασία και με τα ψηλά βουνά.
Μάλιστα, όπως λέει «ήταν εκείνη η χρονιά που εμπνεύστηκα και πήρε υπόσταση ένα μεγάλο όνειρο, η ολοκλήρωση της απόλυτης πρόκλησης των ορειβατών, το λεγόμενο “Explorers Grand Slam”».
Πρόκειται για το υπέρτατο επίτευγμα στον χώρο της ορειβασίας, με την κ. Τσακαλδήμη να ευελπιστεί πως θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα το καταφέρει.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος, πρέπει να σταθεί στις επτά ψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων, το γνωστό στους ορειβατικούς κύκλους «7 Summits» καθώς και να διασχίσει με τα πόδια τόσο τον Νότιο όσο και τον Βόρειο Πόλο.
Οι κορυφές που αποτελούν το 7 Summits, είναι οι εξής:
- Έβερεστ 8.848 μέτρα (Ασία/Νεπάλ ή Κίνα)
- Ακονκάγκουα 6.962 μέτρα (Νότια Αμερική/Αργεντινή)
- ΜακΚίνλεϊ ή Ντενάλι 6.190 μέτρα (Βόρεια Αμερική/Αλάσκα)
- Κιλιμάντζαρο 5.895 μέτρα (Αφρική/Τανζανία)
- Ελμπρούς 5.642 μέτρα (Ευρώπη/Ρωσία)
- Βίνσεν 4.892 μέτρα (Ανταρκτική)
- Κόσιουσκο 2.228 μέτρα (Αυστραλία).
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εγχείρημα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς μέχρι στιγμής μόλις 46 άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Βολιώτης ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης.
A post shared by Higher Than Everest (@highereverest) on Feb 11, 2018 at 3:53am PST
Πηγή: ΑΠΕ