Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την εκδήλωση σχιζοφρένειας; - iefimerida.gr

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την εκδήλωση σχιζοφρένειας;

Το κάπνισμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κάπνισμα θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, δίνοντας έτσι άλλον έναν λόγο στους καπνιστές για να κόψουν το κάπνισμα.

Βάσει της νέας αυτής ελβετικής και γερμανικής επιστημονικής έρευνας, που διεξήχθη στη Ζυρίχη, το κάπνισμα έχει επίπτωση στα γονίδια κινδύνου που σχετίζονται με την σχιζοφρένεια.Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς λοιπόν, τόσο αυξάνει ο σχετικός κίνδυνος.

Η συγκεκριμένη ψυχική νόσος θεωρείται ότι έχει γενετικές αιτίες, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανακαλύψουν το βασικό γονίδιο που ευθύνεται γι' αυτήν.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.800 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιδρά στην εκδήλωση του συγκεκριμένου γονιδίου TCF4, το οποίο ρυθμίζει μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και έχει σχετιστεί με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδρά και σε άλλα γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας. Επισήμαναν, επίσης, ότι οι ασθενείς με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια συνήθως καπνίζουν πολύ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ