Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη προχώρησε εκ νέου την Παρασκευή σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Χοντάιντα.
Εκεί όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της φτωχής χώρας, ανέφεραν κάτοικοι, καθώς όπως φαίνεται αποφάσισε να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις της, μετά τις επιθέσεις που έκαναν μέλη του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον δύο σαουδαραβικών δεξαμενόπλοιων.
Η συμμαχία ανέστειλε την 1η Ιουλίου τις επιχειρήσεις των δυνάμεών της στην πόλη, που ελέγχουν οι Χούθι, για να επιτρέψει να προχωρήσουν οι προσπάθειες του ΟΗΕ να εξευρεθεί πολιτική λύση που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην πόλη όπου βρίσκεται το λιμάνι, στην Ερυθρά Θάλασσα — κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν ότι θα προκαλέσει λιμό σε όλη τη χώρα.
Κάτοικοι είπαν ότι αεροσκάφη της συμμαχίας άρχισαν να βομβαρδίζουν μετά τα μεσάνυχτα, πλήττοντας ένα στρατόπεδο της παραστρατιωτικής αστυνομικής δύναμης των Χούθι στο κέντρο της πόλης, ένα εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών ειδών στο βόρειο τμήμα της πόλης, καθώς και τις συνοικίες Ζουμπέιντ και ατ Ταχίτα, στον νότο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μασίρα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, ανέφερε μέσω Twitter ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξαν επίσης έναν ραδιοφωνικό σταθμό στην πόλη και μια προβλήτα που χρησιμοποιούν ψαράδες.
«Αεροσκάφη της συμμαχίας διεξήγαγαν δύο πλήγματα εναντίον μιας προβλήτας ψαράδων και μιας ψαραγοράς στη Χοντάιντα, και την αυλή του κτιρίου του ραδιοφωνικού σταθμού στη Χοντάιντα, που υπέστη ζημιές από θραύσματα», επιβεβαίωσε κάτοικος της πόλης. Δεν έχουν αναφερθεί απώλειες μέχρι στιγμής.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλλει κάθε μεταφορά αργού με δεξαμενόπλοια διαμέσου των στενών Μπαμπ αλ Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα ωσότου να είναι ασφαλής η διέλευση από αυτή τη θαλάσσια οδό, έπειτα από την επίθεση των Χούθι εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων την Τετάρτη.
Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ, η οποία έχει τη στήριξη δυτικών κρατών, επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 για να αποκαταστήσει στην εξουσία τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, οι δυνάμεις του οποίου έχουν εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα Σαναά από τους Χούθι.
Το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί τους Χούθι πιόνια του σιιτικού Ιράν, του μεγάλου αντιπάλου του στη Μέση Ανατολή.
Οι δυνάμεις της συμμαχίας εξασφάλισαν πολύ γρήγορα τη νότια πόλη Άντεν και μικρότερες παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά έκτοτε οι αντίπαλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να σημειώσουν ιδιαίτερη πρόοδο στα μέτωπα. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι στην Υεμένη διεξάγεται πόλεμος μεταξύ ενδιαμέσων, στον οποίο στην πραγματικότητα αναμετρώνται το Ριάντ με την Τεχεράνη.
Η συμμαχία θεωρεί πως εάν καταλάβει το λιμάνι στη Χοντάιντα, θα αποκόψει τη βασική οδό ανεφοδιασμού των Χούθι και θα αναγκάσει τους αντάρτες να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πάντως δεν έχει καταφέρει να προελάσει πολύ αφότου άρχισε την επιχείρηση για να θέσει υπό τον έλεγχό της το λιμάνι, τη 12η Ιουνίου.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναχώρησε την Παρασκευή από τη Σαναά, έπειτα από άλλον έναν γύρο συνομιλιών με τους Χούθι, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που καταβάλλει επί εβδομάδες.
Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους ότι η διακοπή της λειτουργίας του λιμανιού στη Χοντάιντα, από το οποίο μπαίνουν στη χώρα εμπορεύματα και ανθρωπιστική βοήθεια που κρίνουν την επιβίωση εκατομμυρίων αμάχων στη χώρα, θα προκαλέσει λιμό στην Υεμένη, όπου προειδοποιεί πως τουλάχιστον 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα διατρέξουν κίνδυνο να πεθάνουν από πείνα.
Οι Χούθι προσφέρθηκαν να παραδώσουν τον έλεγχο του λιμανιού στον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά η συμμαχία το απέρριψε, απαιτώντας οι δυνάμεις των σιιτών ανταρτών να αποχωρήσουν από όλη τη δυτική ακτογραμμή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ