Το κύμα καύσωνα που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη αποτελεί «αναμφίβολα μια ένδειξη» της κλιματικής αλλαγής, που κατέστησε «πιθανότερo» αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο, καταδεικνύει μια προκαταρκτική έρευνα, η οποία, ωστόσο, δεν αποδίδει μονάχα στην υπερθέρμανση του πλανήτη τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Από την έναρξη αυτού του κύματος ζέστης, το οποίο πλήττει όλο το βόρειο ημισφαίριο εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι συμβατό με τις τάσεις που ανακοινώθηκαν βάσει των κλιματικών μοντέλων.
Όμως, γενικότερα, οι επιστήμονες εμφανίζονται διστακτικοί στο να αποδώσουν αποκλειστικά στην κλιματική απορρύθμιση το γεγονός ότι εκδηλώνεται ένα τέτοιο φαινόμενο.
Οι ερευνητές του δικτύου World Weather Attribution (WWA) αποφάσισαν να μην περιμένουν το τέλος του καύσωνα για να ξεκινήσουν τις μετρήσεις τους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τον «προκαταρκτικό» χαρακτήρα των αποτελεσμάτων τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέκριναν τις τρεις θερμότερες διαδοχικές ημέρες του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε 7 μετεωρολογικούς σταθμούς σε έξι χώρες (Φινλανδία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) με τις τρεις διαδοχικές ημέρες με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, που καταγράφηκαν κάθε χρόνο από τους ίδιους σταθμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν δεδομένα από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Χρησιμοποιώντας επίσης κλιματικά μοντέλα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το κύμα ζέστης είναι «πιθανότερο» να συμβαίνει λόγω της υπερθέρμανσης.
«Το σημάδι της κλιματικής αλλαγής είναι ξεκάθαρο», τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η WWA.
«Αυτό που θεωρείτο κάποτε ένα έκτακτο μετεωρολογικό φαινόμενο ζέστης κρίνεται πλέον κοινότυπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει» υπογράμμισε η Φριντερίκε Ότο, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής της Οξφόρδης.
Ωστόσο οι ερευνητές του WWA διαφοροποιούν τα συμπεράσματά τους ανάλογα με τις διαφορετικές περιοχές.
Για την Ολλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία, εκτιμούν πως η κλιματική αλλαγή «διπλασίασε την πιθανότητα να εκδηλωθεί το κύμα καύσωνα που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη», όπως σημειώνει ο Γκερτ γιαν φαν Ολντενμποργκ, ερευνητής στο ολλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο KNMI.
Αντιθέτως, σε τέσσερις σταθμούς βορειότερα, τα δεδομένα επιτρέπουν να καταλήξουν αποκλειστικά στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε τις πιθανότητες της ζέστης, χωρίς να ποσοτικοποιούν αυτές τις πιθανότητες.
«Στον σταθμό του Αρκτικού Κύκλου, το κύμα καύσωνα είναι απλά ασυνήθιστο, χωρίς προηγούμενο βάσει των ιστορικών δεδομένων», σημειώνει ο Ολντενμποργκ.
Το δίκτυο WWA είχε ήδη αξιολογήσει τον καύσωνα του καλοκαιριού του 2017, εκτιμώντας στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι μετά βεβαιότητας φέρει το σημάδι της κλιματικής αλλαγής.
«Δεν λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει» υπογράμμισε ο Ρόμπερτ Βοτάρ, του Εργαστηρίου Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος, κοντά στο Παρίσι.
«Δεν έχουμε παρά λίγα χρόνια, ενδεχομένως μια δεκαετία, για να επιτύχουμε μεγάλες αλλαγές στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», συμπλήρωσε ο επιστήμονας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ