Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο αρμόδιος της Κομισιόν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων του Brexit βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Μπαρνιέ, έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, η οποία ζει, δυστυχώς, στιγμές πένθους και οδύνης και εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες τόσο προς τον ίδιο -που τον χαρακτήρισε μεγάλο φίλο της Ελλάδας-, καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη παραμένουν οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, σύμφωνα με τις επιταγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος, στο κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Μπαρνιέ στην Ελλάδα, τον συνεχάρη δημοσίως για την μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα, με την οποία φέρει σε πέρας την αποστολή του, δηλαδή την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Brexit.
«Η θέση της Ελλάδας ήταν και είναι γνωστή ευθύς εξ αρχής: Μακάρι ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου να ξαναμελετήσει -ο χρόνος υπάρχει- την απόφασή του για το Brexit. Βεβαίως η απόφαση είναι αποκλειστικώς δική του και είναι απολύτως σεβαστή. Εφόσον, όμως, εμμείνει στην απόφασή του αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθούν, εγκαίρως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου και να συναφθεί Συμφωνία Αποχώρησης.
Σ' αυτή την περίπτωση οι φίλοι μας του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να γνωρίζουν καλώς ότι η σχετική Συμφωνία θα σέβεται, στο ακέραιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και θα προστατεύει, επίσης στο ακέραιο, τα νόμιμα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της. Εκπτώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν» υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι δεν μπορεί κανείς και να επιλέγει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ν' αναμένει να έχει, έστω και εν μέρει, τα προνόμια του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τα συμφέροντά του.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρνιέ υπογράμμισε πρώτα απ’ όλα ότι «συμμεριζόμαστε απόλυτα τη συγκίνηση, το πένθος του ελληνικού λαού, την τραγωδία αυτή που πλήττει όλη την Ελλάδα».
«Και την συμμεριζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εγώ προσωπικά και στην ίδια μου την οικογένεια. Είδα πόση συγκίνηση έχει προκαλέσει αυτό το μακάβριο γεγονός. Το μήνυμα του προέδρου Γιούνκερ και όλης της Επιτροπής και το δικό μου προσωπικό μήνυμα είναι ότι είμαστε πολύ συγκινημένοι, συμμετέχουμε σ’ αυτό το πένθος σας, το μοιραζόμαστε, είμαστε δίπλα σας όπως πάντα.
Πρέπει να μάθουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και θα θυμηθώ την πρώτη μου επίσκεψη τον Σεπτέμβρη του 1999, ως Επίτροπος υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική, όταν πήγαμε στο βόρειο τμήμα των Αθηνών και είδαμε ποιες προσπάθειες έπρεπε να καταβάλλουμε για να μπορέσουμε στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και στο πλαίσιο των κοινοτικών ταμείων χορήγησης αρωγής να φανούμε αλληλέγγυοι. Πρέπει να ξέρετε ότι είμαστε πάντα αλληλέγγυοι, είμαστε πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό και συμμεριζόμαστε το πένθος της Ελλάδος αυτές τις μέρες», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι σε αυτή την τραγωδία, η οποία πραγματικά έχει συγκινήσει όλο τον κόσμο, βλέπουμε ποιες είναι οι πραγματικές αξίες στις οποίες βασίζονται όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είπε «η αλληλεγγύη μεταξύ άλλων είναι το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε τις πολιτικές αλλά και τα συναισθήματα που προκαλούνται από τέτοιου είδους καταστάσεις. Είμαστε 28 κράτη, τα οποία κάνουμε μία πολιτική, όχι μόνο κοινωνική και οικονομική αλλά και ανθρωπιστική. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά υπάρχει και η αλληλεγγύη πάντα μεταξύ μας».
Αναφορικά με το Brexit υπενθύμισε ότι η Ελλάδα πάντα ήταν μία φίλη χώρα και ξέρουμε ότι έχει την ίδια άποψη με εμάς, εφόσον επέλεξε η Μεγάλη Βρετανία να φύγει.
«Θα συμφωνήσουμε αλλά θέλουμε να φύγει κυρίως με συντεταγμένο τρόπο όπως λέγεται και όχι άτακτα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε ως αποχώρηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάνουμε εμείς στις Βρυξέλλες. Εγώ είμαι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους και της Ελλάδας βεβαίως -εφόσον είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ελπίζουμε και πρέπει έως τον Οκτώβριο να έχουμε καταλήξει στην επίλυση όλων των προβλημάτων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Είναι σημαντικό να υπάρχει μία σωστή οργάνωση πάνω από όλα της αποχώρησης αυτής, των σχέσεων που φιλοδοξούμε να έχουμε στη συνέχεια με την Μεγάλη Βρετανία, όχι μόνο στον εμπορικό τομέα, στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ή της ναυσιπλοΐας, αλλά κυρίως σε θέματα πάρα πολύ σημαντικά -στρατηγικής σημασίας-, όπως είναι η άμυνα και η ασφάλεια.
Ξέρουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να κάνει όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις προσβλέποντας σε σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε και αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλες –κι εγώ θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις έχοντας αυτή τη φιλοδοξία και το στόχο κατά νου: σταθερότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Μπαρνιέ.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι στο πλαίσιο αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων «δεν ασχολούμαστε μόνον με τη συνθήκη, με το δίκαιο. Μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών γίνονται συζητήσεις που αφορούν και τους ανθρώπους, τα άτομα, τους 4,5 εκατομμύρια ξένους που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων και πάνω από 10.000 Έλληνες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο ή για επιχειρήσεις. Και βεβαίως έχετε και εσείς Βρετανούς που εργάζονται στην Ελλάδα».
«Μία λοιπόν από τις προτεραιότητές μας είναι να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων αυτών των ανθρώπων. Με νομική ασφάλεια διότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέπει την πλήρη άσκηση όλων των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που εργάζονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ» κατέληξε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ