Μετά το αναμενόμενο «όχι» του Μάριο Ντράγκι για την συνέχιση του waiver και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με θέμα την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου θα συζητηθεί το περιεχόμενο της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ταμείου.
Η έκθεση που δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιλαμβάνει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα όλη την περίοδο μέχρι και το 2060.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο είναι δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν ενστάσεις σε μακροπρόθεσμη βάση.
Στα αρχικά συμπεράσματα της Εκθεσης που αναμένεται την Δευτέρα και θα συζητηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Το Ταμείο αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας μας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (2,2% ως το 2060) «επί σχεδόν 50 έτη» και τα συνδέει με την πρόβλεψη του για χαμηλή ανάπτυξη και ως εκ τούτου με τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.