Διάσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των θρησκευτικών ελευθερίων - iefimerida.gr

Διάσκεψη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προστασία των θρησκευτικών ελευθερίων

Συμμετείχαν 80 χώρες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη διακήρυξη του Ποτόμακ, στην οποία συνοψίζεται ένα πλαίσιο δράσης και πρωτοβουλιών της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας ανά τον κόσμο, ολοκληρώθηκε η πρώτη διάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ που οργάνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον.

Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την ανάδειξη του ζητήματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Παρόλο που πρόκειται για νέα πρωτοβουλία, η συμμετοχή ήταν υψηλή, καθώς αντιπροσωπείες από 80 χώρες έδωσαν το παρών, από τις οποίες, πάντως, απουσίαζαν η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα.

Η υπουργική διάσκεψη για τις θρησκευτικές ελευθερίες συγκέντρωσε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ακτιβιστές και ΜΚΟ από περίπου 80 χώρες

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο του Αμερικανού αντιπρόεδρου Μάικ Πενς, ο οποίος απείλησε για πρώτη φορά ευθέως την Άγκυρα με κυρώσεις για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο Πενς θεωρείται ως ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ρόλου των ΗΠΑ ως θεματοφύλακα της θρησκευτικής ελευθερίας στη διεθνή σκηνή, κάτι άλλωστε που τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στις τάξεις των Ευαγγελικών, που αποτελούν σημαντικό μέρος της εκλογικής βάσης του Ντόναλντ Τραμπ.
«Έχω ένα μήνυμα εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ. Απελευθερώστε τον πάστορα Άντριου Μπράνσον ή ετοιμαστείτε να βρεθείτε αντιμέτωποι με τις συνέπειες... Αν η Τουρκία δεν κινηθεί άμεσα για να απελευθερώσει αυτόν τον θρησκευόμενο άνθρωπο και να τον στείλει πίσω στην Αμερική, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν βαριές κυρώσεις στη Τουρκία μέχρι τη στιγμή που ο Άντριου Μπράνσον θα είναι πλέον ελεύθερος», διεμήνυσε.

Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισε πως το συγκεκριμένο συνέδριο αποδεικνύει έμπρακτα πως η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας σε διεθνές επίπεδο αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Δεν παρέλειψε να σημειώσει με νόημα πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Άγκυρα για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.
«Εκατομμύρια άνθρωποι με διαφορετικά πιστεύω υποφέρουν σε καθημερινή βάση. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μείνει σιωπηλή. Αυτό το συνέδριο αντανακλά την απαράμιλλη δέσμευση του πρόεδρου Τραμπ για τη προστασία αυτής της σημαντικής ελευθερίας... Αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη Τουρκία για να φέρουμε πίσω τον πάστορα Άντριου Μπράνσον», είπε.

Την Ελλάδα στο συνέδριο εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οποίος υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση της χώρας για τη προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική εξωτερική πολιτική για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις διαφορετικές θρησκείες στη Μέση Ανατολή.

Φωτογραφία: apimages

Η υπουργική διάσκεψη για τις θρησκευτικές ελευθερίες συγκέντρωσε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ακτιβιστές και ΜΚΟ από περίπου 80 χώρες για να εξετάσουν από κοινού τρία βασικά ζητήματα:
• Την απόκτηση πρόσβασης σε κεφάλαια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των θρησκευτικών διώξεων.
• Την καταγραφή προσωπικών ιστοριών από επιζώντες θρησκευτικών διώξεων.
• Την προώθηση της ιδέας ότι η θρησκευτική ελευθερία συνδέεται με τη μείωση της τρομοκρατίας και την αύξηση της οικονομικής σταθερότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ