Κέντρο Συντονισμού, λειτουργεί δίπλα στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής για την καλύτερη οργάνωση του κύματος αλληλεγγύης και προσφοράς που εξαπλώθηκε από άκρη σε άκρη της χώρας, για την ανακούφιση των πληγέντων της τραγωδίας.
Η βοήθεια, υλική ή έμψυχη (με τη βοήθεια ειδικευμένων εθελοντών) θα κατευθυνθεί στη συνέχεια στοχευόμενα για την αποτελεσματική κάλυψη τόσο των άμεσων αναγκών όσο και αυτών που θα ακολουθήσουν της καταγραφής, για τη λειτουργική αποκατάσταση της περιοχής.
«Παντρεύουμε την προσφορά με τη ζήτηση» ο υπεύθυνος του Κέντρου αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, προσθέτοντας, «Διαθέτουμε τον μηχανισμό και γνωρίζουμε απόλυτα τη διαδικασία μέσα από την εμπειρία που αποκτήσαμε σε ανάλογες καταστάσεις». Επισημαίνει ότι οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στις πρώτες ημέρες, αλλά για εβδομάδες ακόμη και μήνες «όπως συμβαίνει με τη Μάνδρα την οποία ακόμη και σήμερα συνδράμουμε» .
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει την ανάγκη καταγραφής και συστηματοποίησης της βοήθειας που δίνεται ώστε να έχει αποτέλεσμα και ενημερώνει για τις τηλεφωνικές γραμμές: 210-4819001/213-2129104 / 213-2129105 / 213-212911 στις οποίες μπορούν αν απευθύνονται οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης ή γενικότερα την αρωγή τους στα θύματα των πυρκαγιών, στο Κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής στην Εσπλανάδα - Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού.
Χαρακτηρίζει δε, συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή της καταστροφής, σημειώνοντας «Έως αργά το απόγευμα το κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής ήταν γεμάτο κόσμο. Οι πολίτες προσέρχονταν συνεχώς ανά δεκάδες προσφέροντας υλικά πρώτης ανάγκης. Και σήμερα δίνουν ότι μπορούν από το υστέρημα τους...Αφήνουν τηλέφωνα για εθελοντική πρόσφορα κι εργασία...Μέχρι σπίτια για φιλοξενία και σίτιση των συνανθρώπων μας. «Αυτή είναι η Ελλάδα μας..», συνοψίζει
Δεκάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες προσέφεραν κάθε δυνατή βοήθεια, αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης, λέγοντας «έχουμε συγκεντρώσει ποσότητες καύσιμων από εταιρίες, ενώ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν εξειδικευμένοι δύτες, μηχανικοί χειριστές μηχανημάτων έργου, ψυχολόγοι, κηπουροί κλπ». Προς το παρόν καταγράφονται οι προσφορές και η δυναμικότητα για να αξιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο, συμπληρώνει ο ίδιος. Με την αποχώρηση των σωμάτων ασφαλείας από την περιοχή θα χρειαστεί να ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης και καθαριότητας με τα αντίστοιχα υλικά από σαπούνια και σκούπες εργαλεία κ.α. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον βαθμό μέριμνας και ετοιμότητας που απαιτείται για την επαναλειτουργία των ΚΑΠΗ, των σχολείων ή άλλων παρόμοιων δομών που θα σηματοδοτήσουν την κανονικότητα στην περιοχή.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Καπάταης «η τακτική μας είναι να καταγράφουμε την προσφορά και αμέσως ή στον κατάλληλο χρόνο να τη διοχετεύουμε στοχευόμενα στους έχοντες ανάγκη». Για παράδειγμα αναφέρει, την άμεση λύση που προσφέρθηκε στο αίτημα ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για στέγαση ΑμεΑ. Επίσης στην καταγραφή της προσφοράς μεγάλων βιβλιοπωλείων σε χρήμα ή είδος για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων, ενώ την άμεση προσφορά των 5.000 ευρώ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών «κατηύθυνε» μετά από συνεννόηση με την υπεύθυνη εκπρόσωπο του νοσοκομείου ΚΑΤ για την προμήθεια φαρμακευτικού υλικού κατάλληλου για εγκαυματίες.
Ανάλογες ήταν και οι προσφορές μεγάλων εταιριών, τραπεζών και επιχειρήσεων από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, οι οποίες «έχουν καταγράφει από την πρώτη στιγμή που αναρτήσαμε την λίστα ειδών πρώτης ανάγκης» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης εκφράζοντας τη σκέψη για συγκέντρωση των χρηματικών ποσών σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις φορέων, δομών ή δήμων που συγκεντρώνουν βοήθεια για τους πληγέντες σχετικά με τον κορεσμό ειδών ή τροφίμων, τις αποδίδει στην έλλειψη της απαραίτητης υποδομής για να κρατήσουν, να ταξινομήσουν αλλά και να διανέμουν αυτή τη βοήθεια, «ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει με σύστημα και επάρκεια το Κέντρο Logistics το οποίο εβρισκόμενο πάντα σε ετοιμότητα απέστειλε άμεσα το πρώτο βράδυ στον δήμο Ραφήνας, κουβέρτες, νερά και χυμούς» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ